-= Меню =-

19 грудня – День святого Миколая

«Не стримуй добра потребуючому,

коли в силі твоєї руки це чинити»

Ці слова зі Святого Письма можуть служити принципом, за яким жив Святий Миколай. Саме таким чином діяв він впродовж усього життя.

Сьогодні в кожному домі православного віруючого, поруч з іконами Ісуса Христа і Богородиці, зазвичай можна побачити зображення святого Миколая. Його шанують як чудотворця й заступника нужденних, звертаються до нього з молитвами про клопотання перед Богом. Але часто-густо не замислюються про те, що святий Миколай – не якийсь міфічний образ, а реальна людина, як ми з вами, котра жила на землі. А святим він став завдяки своїм душевним якостям та істинній вірі, що виявляється, як відомо, у справах любові і милосердя. Миколай, будучи заможною людиною, допомагав нужденним, причому таємно, щоб люди не спокушали його своїми похвалами, а його чесноти міг бачити лише Бог.

До Миколая Чудотворця і сьогодні звертаються віруючі, у котрих є якісь життєві негаразди, під час складного матеріального становища або духовної скорботи. Саме тому святий Миколай є одним з найбільш шанованих святих.

Багато храмів побудовано на честь святого Миколая як в Україні, так і в інших країнах світу.

Встановилася також гарна традиція: до святого Миколая робити добрі вчинки, подарунки, особливо дітям, як ознака схвалення їх доброчесного життя. Церква стверджує, що людина, яка уподібнює святому Миколаю, прийме нагороду Божу, подібну до тієї, яку прийняв від Господа і сам святий.

Запрошуємо переглянути книжково-ілюстративну виставку до різдвяних свят у читальній залі періодичних видань.

 Людмила Брижатюк,

бібліотекар І категорії 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки