-= Меню =-

7 липня – Свято Івана Купала

Народне язичницьке свято «Івана Купала» відзначається не тільки в нашій країні, але також у Польщі, Білорусії, країнах Прибалтики. Івана Купала є дуже давнім святом. Найбільш ранні згадки про нього відносяться до XII століття, але коріння його йдуть ще глибше.

Свято «Івана Купала» також ще часто називають Іванів день. Він прийшов до нас із давніх часів, святкувався раніше майже у всіх європейських країнах. До хрещення цей день був приурочений до дня літнього сонцестояння, який випадає на 20-22 червня.

Після прийняття християнства його почали святкувати в день народження Івана Хрестителя, який припадав на 24-го червня за старим стилем. Потім відбувся перехід на новий стиль, завдяки чому дата свята пересунулася на 7 липня. В результаті, вийшло так, що він втратив свою астрономічну зв'язок з сонцестоянням.

Досить цікава історія назви цього свята. Спочатку він був присвячений язичницькому богу Купали. А в процесі христинизації отримав ще і назву на честь Іоанна Хрестителя (Предтечі). Він вважається найближчим попередником Ісуса Христа, предсказавшим його пришестя.

Іванів день завжди був наповнений різними обрядами, які пов'язані з водою, вогнем і травами. З ранку в цей день прийнято було купатися в річках та озерах. Однак деякі вважали що, навпаки, краще не робити цього, інакше водяний потягне на дно.

Головною особливістю купальської ночі можна назвати стрибки через очищуюче багаття. Люди танцювали навколо багаття і стрибали через нього, іноді переганяли через них домашню худобу, щоб уберегти її від мору. Матері у вогні цих вогнищ спалювали сорочки хворих дітей, щоб вони швидше видужували.

Молодь і діти грали також в пальники, бігали навипередки і всіляко розважалися. Нагадаємо, що ця ніч є найкоротшою в році. Вважалося, що цієї ночі не  можна лягати спати. У цей містичний час, згідно з народним повір'ям, прокидалася і активізувалася всяка нечиста сила.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки