-= Меню =-

А пам'ять живе…

У зв'язку з 30-ю річницею виведення військ з Афганістану та зважаючи на історичну та соціальну важливість цієї дати для України та її громадян, Наукова бібліотека проводить у 2019 році заходи присвячені цій даті.

Тридцять років тому, 15 лютого 1989 року, була перегорнута чорна сторінка історії ХХ століття – війна в Афганістані.

Все почалося 25 грудня 1979 року введенням радянських військ в ДРА. Афганська війна тривала 3340 днів (дев’ять років, один місяць, дев’ятнадцять днів).

Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся звідти – українець.

Одним із тих, що не повернулися з тієї війни є уродженець Умані – Олександр Захаревський. Він народився 14 березня 1962 року, а загинув 20 березня 1985 року. І тепер щорічно в Уманській школі №11 у ці березневі дні проходить тиждень пам’яті випускника-героя.

Віддаючи шану земляку, до музейної кімнати Олександра Захаревського завітали студенти факультету агрономії Уманського національного університету садівництва.

«Всупереч безжалісному часу, всупереч всім смертям давайте відновимо в нашій пам’яті світлий образ Олександра. Нехай сьогодні він буде серед нас живим серед живих» – такими словами почали свою розповідь юні екскурсоводи, учні Уманської загальноосвітньої школи № 11. Вихованці розповідали про родину Олександра, про друзів-однокласників, про світ захоплень і спортивні перемоги юнака.

Із хвилюванням студенти слухали запис авторської пісні Сергія Кондратюка «Пам’яті друга».

Провідний бібліотекар Наукової бібліотеки Уманського НУС Наталія Михайлова прочитала свій вірш «Добровольцами шли единицы…» із колективної збірки «Відлуння афганських гір» (2003).

Наталія Василівна висловила побажання, щоб такі війни залишилися тільки на сторінках бібліотечних книг, а в світі панував мир та спокій.

Куратор 21-а групи Віталій Кравченко висловив подяку за проведення змістовної виховної години юним екскурсоводам і їньому керівнику заступнику директора школи з виховної роботи Юлії Мельник, та запрпосив школярів ознайомитися з історією і сьогоденням Уманського національного університету садівництва.

Останні новини Наукової бібліотеки