-= Меню =-

Андрію, Андрію, на тебе маю я надію…

З давніх-давен серед зимових свят найбільше виділяється своєю неповторністю – свято Андрія, чи як його ще називали в народі – Калита, котре припадає на 13 грудня і вважається днем пам’яті мученицької смерті одного з дванадцяти апостолів Христових – Андрія Первозванного. В цей день віряни православної церкви вшановують пам’ять святого Андрія Первозванного, рідного брата апостола Петра.

Це свято хоч і церковне, але водночас глибоко пов’зане народними традиціями, тому в цей день прийнято ворожити, і ворожили, зазвичай, дівчата «на виданні», які понад усе воліли вийти заміж. Основна мета обряду ворожби – відгадати, спрогнозувати і отримати щось позитивне, про що мріялося. Основний орієнтир – на щасливе, багате, гідне життя, а таким воно могло стати тоді, коли дівчина в парі. Хоча і ставилися жартома до таких ворожінь, але в глибині душі вірили, що наврочене на Андрія обов’язково справдиться.

Потаємні бажання молодих дівчат не змінились і по сьогодні.

Людмила Брижатюк,
бібліотекар I категорії 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки