-= Меню =-

Цивільна оборона України – стан постійної готовності

Щорічно 1 березня відзначається Всесвітній день цивільної оборони (World Civil Defense Day). День1-го березня вибраний не випадково. Саме цього дня набрав чинності статут МОЦО, який схвалили 18 держав світу.

Передісторія всесвітнього дня цивільної оборони починається з створення в Парижі в 1931 році «Асоціації Женевських зон» для створення локальних зон безпеки у всіх країнах. Пізніше асоціація була перетворена в Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). В 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації, а в даний час до неї входять більше 50 держав світу, ще 10 країн приєдналися до них в якості спостерігача. Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 25.07.1998 р.

Розповсюдження світового досвіду ЦО здійснюється через центр документації МОЦО та журнал «Цивільна оборона».

Серед напрямків діяльності МОЦО слід виділити наступні: підготовка національних кадрів в галузі управління в період надзвичайних ситуацій; надання технічної допомоги державам у створенні та вдосконаленні систем попередження надзвичайних ситуацій і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з цивільної оборони і питанням управління в період надзвичайних ситуацій.

Підготовка фахівців проводиться в Навчальному центрі цивільної оборони в Швейцарії.

В Україні щорічно виникає понад одну тисячу надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, внаслідок яких гине значна кількість людей, а матеріальні збитки сягають кількох мільярдів гривень. Так, наприклад, у 2003 р. в результаті надзвичайних ситуацій в Україні загинуло більше як 62 тис. осіб.

Стихійні лиха, аварії й катастрофи, що сталися останнім часом на території України зумовили зміну спрямованості цивільної оборони. Захист населення, об’єктів економіки і національного надбання держави від негативних наслідків надзвичайних ситуацій є невід’ємною частиною державної політики національної безпеки і державного будівництва України.

З літературою даної теми можна ознайомитися на тематичній виставці в читальній залі № 1 Наукової бібліотеки університету.

 

Тетяна Маєвська, бібліотекар Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки