-= Меню =-

День Хрещення Київської Русі

День пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира

28 липня Україна відзначає свято на честь однієї з головних віх в історії країни – проголошення християнства як державної релігії у 988 році.

Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі став згідно з Указом Президента у 2008 році. Для свята було вибрано 28 липня – в цей день відзначається пам'ять рівноапостольного князя Володимира, відомого також як Володимир Красне Сонечко. Володимир був онуком великої княгині Ольги, яка прийняла хрещення в Константинополі і намагалася прищепити своєму нащадкові любов до християнської віри.

Історично Хрещення Русі було обумовлено цілим рядом причин. По- перше, об'єднання земель вимагало відмови від язичницьких богів і введення монотеїстичної релігії за принципом «одна держава, один князь, один Бог». По-друге, весь європейський світ до того часу прийняв християнство. І, по- третє, залучення до християнської культури давало країні сильний стимул до розвитку.

Володимир сприяв поширенню християнства на Русі, будував нові міста і зводив в них церкви. Слідом за Києвом православ'я прийняли й інші міста.

В цей день проходять масові богословські, благодійні та просвітницькі заходи. Їх основна мета – зміцнити у суспільній свідомості уявлення про цю особливу історичну дату в житті слов'янських народів.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки