-= Меню =-

Державний прапор України – символ віри та надії

Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом ми йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Це прапор миролюбства. Він нагадує наше літо, коли небо над Україною таке синє, як покрови Пречистої Діви, і наші лани такі золоті, як паски на маминому столі.

В усі віки і в усіх народів державний прапор був однією з найвищих і шанованіших святинь. Прапор символізував єдність земель і племен; прапор сконсолідував міста і краї в державу, а духовно й історично близькі етноси – в націю. Під прапором воїни вирушали в похід, з прапором виступали на захист своєї батьківщини, прапор символізував стабільність держави й урочистість тих чи інших всенародних подій, свят, ритуалів.

З проголошенням незалежної України національні символи – гімн, прапор і герб – стали на сторожі утвердження самостійності і суверенітету держави.

Про сьогочасний Державний прапор України в Конституції нашої держави мовиться лаконічно: «Державний прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів». Дослідникам історії України відомо, що ці два кольори – синій і жовтий – були стяговими ще за часів давньоукраїнських, часів Київської держави.

До Дня прапора в читальному залі №2 підготовлено тематичну виставку «Державний прапор України – символ віри та надії».

Любімо і поважаймо Державний прапор України, захищаймо його як потужний оберіг України, духовний скарб нації!

Віра Побережець,

провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки