-= Меню =-

Дні заповідників і національних парків

18–22 квітня дні заповідників і національних парків. Це міжнародне свято бере свій початок з 40-х рр. ХІХ ст., коли засновник природоохоронного руху Дж. Стерлінг Мортон переїхав зі своєю родиною в штат Небраска (США). На новому місці вони побачили безкрайні прерії з поодинокими деревами, які планувалося вирубувати для будівництва та дров. Мортон і його дружина відразу зайнялися посадкою дерев і розгорнули компанію з пропаганди оліснення територій. В 1872 році, Мортон запропонував визначити, день присвячений озелененню. Ідея отримала широку підтримку і в перший день жителі штату висадили близько мільйона дерев. Ця акція отримала назву «День дерева».

В Україні дні заповідників і національних парків вперше почали відзначатися в 1997 році за ініціативою центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи. Це свято проводять щорічно як пропагандистську акцію на підтримку збереження природних територій, що отримала назву «Марш парків». Кожного року в «Марші парків» беруть участь сотні тисяч людей. Більше 200 держав та неурядових організацій співпрацюють з ЦОДП в якості організаторів місцевих Маршів. Під час «Маршу парків» відбуваються круглі столи, концерти, фестивалі, конференції, екскурсії тощо. «Марші парків» сприяють залученню національного бізнесу до природоохоронної благодійної діяльності.

Дні заповідників і національних парків – важливе свято для тих, кому не байдужий стан довкілля. Наш край розташований у мальовничій місцевості, а кількість природних і національних парків приваблює туристів з цілого світу. Пам’ятаймо, що стан і чистота цих прекрасних куточків залежить тільки від нас! Збережемо ці дорогоцінні скарбниці природи для нинішніх та майбутніх поколінь.

У читальній залі №1 Наукової бібліотеки діє тематична виставка «Національні парки і заповідники». Запрошуємо до перегляду.

Марія Фіткаленко,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки