-= Меню =-

Гармонія життя

до 210 річниці від дня народження Чарльза Дарвіна

Чарльз Дарвін – англійський природознавець, основоположник еволюційного вчення про історичне походження видів тварин і рослин шляхом природного відбору, яке пояснює неймовірну різноманітність усього живого. Описаний ним процес «природного конструювання» важливий для досягнення високої результативності в біонічній творчості.

Цікаво дослідити, в ювілейний рік нашого університету, постать великого вченого у вивчені природничих наук  учнями Головного училища садівництва.

Чарльз Дарвін народився 12 лютого 1809 року в Шрусбері графство Шропшир, у родовому маєтку Маунт Хаус. Він є онуком Еразма Дарвіна по батьківській лінії.

До того часу, як він вступив у денну школу 1817 року, восьмирічний Дарвін уже долучився до природної історії та колекціювання.

З вересня 1818 року він, разом зі старшим братом Еразмом, відвідував найближчу Англіканську Шрусберську школу, а 1825 року вони вступають до університету Единбурга, де вивчають медицину.

Наступного року, будучи студентом факультету природничої історії, Чарльз приєднався до Плініївського студентського товариства, у якому активно обговорювався радикальний матеріалізм. На засіданнях товариства, в березні 1827 року, він представляє короткі повідомлення про свої перші відкриття, які змінювали погляд на звичні речі. В цей час він вивчив класифікацію рослин та брав участь у роботі з великими колекціями університетського музею, одного з найбільших музеїв Європи того періоду.

З 1828 р. по 1831р. Чарльз Дарвін навчається у Кембриджському християнському коледжі, а у 1831 році Дарвін, в ролі натураліста, відправляється у кругосвітню подорож на експедиційному судні королівського флоту «Бігль», повернувшись до Англії лише 2 жовтня 1836 року. Подорож тривала майже п’ять років. Більшу частину часу Дарвін проводив на березі, вивчаючи геологію та збираючи колекції тварин та рослин. Під час подорожі Дарвін ретельно записує свої спостереження та теоретичні міркування.

В 1838-1841 роках Дарвін був секретарем Лондонського геологічного товариства. У 1839 році одружився, а в 1842-му подружжя переїхало з Лондона до Дауну (графство Кент). В родині було десятеро дітей, троє з яких померли в ранньому віці. Багато дітей та онуків самостійно досягли значних успіхів. У Дауні Дарвін вів усамітнене та розмірене життя вченого та письменника. В 1842 році Чарльз Дарвін написав перший нарис про походження видів.

9 лютого 1842 року, за підписом російського царя, виходить указ про створення системи садових закладів для розповсюдження «правильного садівництва», а 5 березня цього ж року, було прийнято рішення про відкриття Головного училища садівництва в Одесі. Можна припустити, що наукові праці Ч.Дарвіна знав перший директор училища, відомий вчений ботанік і зоолог О.Д. Нордман. Викладаючи природничі науки, саме він відкривав своїм першим учням ім’я Чарльза Дарвіна.

У 1859 році Дарвін опублікував працю «Походження видів шляхом природного відбору, або збереження сприятливих порід у боротьбі за життя», де описав мінливість видів рослин та тварин, а також їх природне походження від попередніх видів.

1859 рік стає для Головного училища садівництва вирішальним – царським указом від 30 березня його було переведено до Умані .

Природне явище – здібність рослин «пересуватись» у просторі в 1860 році зацікавило Дарвіна і він вивчав його до кінця свого життя: «Многие часы просиживал он над маленькими растениями, рисовал в блокнотах какие-то странные пересекающиеся линии. Час – линия, еще час – еще линия. И так изо дня в день. Оказывается, Дарвин с исключительной тщательностью фиксировал движения разных органов растения».

Згодом побачили світ і були перекладені російською мовою дві його роботи – «Движение и образ жизни лазающих растений» (1876) та «Способность растений к движениям» (1880). Звичайно, що вони були в фондах училищної бібліотеки. Але сьогодні у музейній кімнаті Наукової бібліотеки зберігається лише видання : «Способность растеній к движенію. Сочиненіе Чарльса Дарвина и Франсиса Дарвина. Перевели съ Англійскаго Г.Милорадовичъ и А.Кобеляцкій. Изданіе киевскаго книгопродавца Ф.А.Іогансона. Кіевъ, 1882.»

Це прижиттєве видання у співавторстві з сином Френсісом Дарвіном англійським ботаніком, який був секретарем і асистентом свого батька з 1875 до 1882 рр. З 1888 року Френсіс Дарвін був професором Кембриджського університету.

У передмові видавець написав:

Це видання має помітки своїх колишніх читачів. З цікавістю його гортають сучасні дослідники живої природи. Такі книги долають без перешкод кордони часу.

До вашої уваги, шановні читачі, у музейній кімнаті книжкова полиця «Гармонія життя».

Наталія Михайлова,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки