-= Меню =-

Хліборобська наука минулого

До 100-річчя видання книг А. Г. Терниченка «Курс хліборобства. Грунтознавство», «Курс хліборобства. Загальне хліборобство» (1918 р.)

У передостанній день жовтня, за ініціативи Наукової бібліотеки і факультету агрономії, відбувся круглий стіл присвячений віковому ювілею підручників «Курс хліборобства» А. Терниченка для середніх сільськогосподарських шкіл і агрономічних курсів.

«У 20-х роках минулого століття науковці, окрилені сподіваннями на відродження української державності, пишуть і видають перші вітчизняні підручники, закладають основи української наукової термінології. Один з них – професор Аристарх Григорович Терниченко.

І сьогодні його наукова спадщина може відігравати велику роль у підвищенні наукового та культурного розвитку студентства. Книги- ювіляри, припорошені пилом свого першого століття, читані й перечитані, але цікаві новому поколінню студентів і науковцям-дослідникам. Підручники написані яскравою українською мовою» – такими словами розпочала захід провідний бібліотекар Наталія Михайлова.

Активну участь у репрезентації брали студенти 21 групи (куратор Віталій Кравченко) факультету агрономії. З біографією вченого присутніх познайомив староста групи Євген Пухір.

У передмові до книги А. Терниченка «Курс хліборобства. Грунтознавство», автор писав: «Справа агрікультури самим життям висунута в нас, на Україні, на перше місце. Історичні події – як війна і революція – одверто всім показали, яка одстала єсть наша країна, як потрібно їй свідомості, знання, культурного і економічного розвитку. Народ побачив, що без світла знання довго йому доведеться блукати в пустелі безпорадності і боротись з стародавніми злиднями… Курс цей не є повний, вичерпуючий справу. Умови часу й негайна потреба в підручниках по хліборобству примушує пускати його в люди таким, як він єсть».

Гортаючи сторінки видання, студенти зачитували цікаві уривки. Роман Топольник з розділу «Наука про грунти», Денис Гинга про «Родючість і багатство земель», Ігор Надельнюк зачитав «Описання грунтів».

Друга частина «Курс хліборобства» має назву «Загальне хліборобство». Текст супроводжують малюнки і фотографії. У передмові автор писав: «…головна мета цієї книги – зазначити загальні правила і заходи щодо польового хліборобства…». Розділи книги представили: Вікторія Хутченко («Обробіток землі»), Олексій Закутний («Угноювання земель»), Олена Гриценко («Насіння і сівба»), Євген Прудиус («Випробування насіння»), Анна Рибак («Догляд за посівами. Лихі трави в посівах»).

Представлені видання користувались попитом у студентів минулого століття. Про це свідчать автографи залишені на книжкових сторінках. Їх прізвища бібліотекарі намагаються відшукати разом із завідувачем музею університету Оксаною Свистун. Оксана Вікентьєвна представила на захід віньєтки випусків тих років.

Тези своєї наукової роботи «Агрікультурна робота в Уманському сільськогосподарському технікумі у 1924-1926 роках» представили бібліотекар Оксана Борейчук і кандидат с.-г. наук Віталій Кравченко.

Наталія Михайлова запропонувала студентам більше дізнатись про життя і навчання їх однолітків, які тримали у своїх руках підручники А. Терниченка, з книги Петра Лановенка «Первоцвіт». Петро Лановенко випускник нашого навчального закладу 1926 року.

Завершуючи захід директор Наукової бібліотеки Наталія Сомова наголосила, що перші випускники Уманського сільськогосподарського інституту дали країні багато талановитих фахівців, господарників, державних діячів, видатних вчених. Наталія Данилівна подякувала учасникам заходу і запросила до подальшої плідної співпраці.

Потім була спільна фотографія на згадку.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки