-= Меню =-

Існує така нація – студенти …

Студентські роки… Думки про ті безхмарні часи чомусь викликають такі теплі, радісні почуття. Навіть спогади про вічну нестачу грошей, катастрофічний брак часу, про постійне бажання їсти, про безсонні ночі і нерозуміння як жива істота може засвоїти таку кількість інформації за одну добу, про викладачів, які вважали лише свій і тільки свій предмет найважливішим і найнеобхіднішим у житті студента, не можуть затьмарити ті світлі дні. Кожен, хто був студентом, згадує ці роки з радісним хвилюванням. Відчайдушна юність, коли найбільша проблема – сесія, а найбільш очікувана дата – День студента. Причому пам'ятається, як правило, не стільки саме навчання, скільки перший серйозний роман, веселі посиденьки з друзями, неймовірні страви, невідомі жодної кухні світу, кумедні випадки з життя...

Студентство – незвичайна нація. Завжди в доброму гуморі, сповнені сил і оптимізму, студенти в будь яку мить готові творити, рятувати, шукати, доводити, допомагати. Студенти з різних країн прекрасно знайдуть спільну мову один з одним, незважаючи на мовні перешкоди, різні національності, раси, культури, віросповідання. Вони всі випромінюють віру і надію, вони відомі поняттям правди і честі, вони сповнені бажанням зробити цей світ добрішим і гуманнішим, вони поєднані прагненнями миру і справедливості. Саме ці цінності та цілі, а ще палка молодість об’єднують їх в велике братство.

В наш час цей день асоціюється з молодістю, романтикою та радістю, але, нажаль, це свято має сумну передісторію. 28 жовтня 1939 року празькі студенти вийшли на демонстрацію на честь річниці утворення своєї держави. Треба нагадати, що Чехословаччина в той час була окупована німцями, які поставилися до цього зухвалого заходу з особливим обуренням. Проти демонстрантів виступили регулярні війська, в результаті зіткнень загинув студент-медик Ян Оплетал. Його похорони, які відбулися 15 листопада, переросли в другий виток антигітлерівських демонстрацій.

Фашисти не могли змиритися з цією грандіозною акцією протесту, тому під керівництвом самого Гітлера був ретельно спланований і реалізований план під назвою «17 листопада». Через два дні після похорону Яна Оплетала, німецькі війська оточили студентські гуртожитки, заарештували і відправили в концтабір Заксенхаузен близько 1200 молодих людей, а 9 активістів стратили у в'язниці без суду і слідства. Наймолодшому заарештованому студенту було 19 років. Нацистський лідер також наказав закрити всі навчальні заклади в Чехословаччині. Три роки потому, в 1942 році, на Міжнародній зустрічі студентів, що відбулася в Лондоні, в пам'ять про чеських студентів-патріотів був встановлений Міжнародний день солідарності студентів, який відзначається 17 листопада.

Олена Рудковська,
бібліотекар Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки