-= Меню =-

Історичні скарби нашої бібліотеки

За вікном літня спека, триває пора відпусток… Звичайно, що кожен використовує цей час по-різному: хтось доробляє безкінечний ремонт, розпочатий ще у позаминулому році, хтось поспішає до лагідного моря, або не гає час, долаючи гірські вершини. Одним словом – літо! Але серед активних відпочивальників завжди знайдеться той, хто відпочиває з книгою в руках. Історичні скарби на абонементі художньої літератури чекають своїх читачів.

Книгу «Предок» Михайла Грушевського складають найяскравіші твори з художньої спадщини видатного вітчизняного історика і вченого, одного з найбільших поборників української духовності. Провідна тематика – історичні сюжети, роздуми, соціально-побутові картини з життя українського народу.

Збірник «Січ-мати» – унікальне видання, яке створює образ Запорозької Січі. Твори українських письменників – оповідання та повісті – розташовані хронологічно, що дозволяє читачеві простежити буття Запорозької Січі від XVI ст. до часу її розорення. Більшість творів пригодницького жанру, що надає книжці високої читабельності.

До збірника ввійшли твори українського письменника Олекси Стороженка (1806-1874). Побут, звичаї, повір’я українського селянства, героїчні сторінки козацької вольниці, пов’язані з останнім періодом існування Запорозької Січі, з народно-визвольним рухом Коліївщина

У повісті видатного українського письменника Андрія Чайковського (1857-1935) відображено початковий етап героїчної боротьби українського народу за своє соціальне й національне визволення під керівництвом Богдана Хмельницького.

У повісті відомого українського письменника Якова Качури відтворено образ народного героя, талановитого українського полководця Івана Богуна. Хоробрість, кмітливість, безмежну відданість своєму народові виявляє він у кривавих сутичках з ворогом.

Роман класика українського письменства Івана Нечуя-Левицького «Гетьман Іван Виговський» за радянських часів старанно замовчувався. У центрі оповіді образ генерального писаря Війська Запорозького, відтак і гетьмана України Івана Виговського.

Більш ніж тисячоліття тому на острові Хортиця на Дніпрі від печенізьких шабель загинув у битві київський князь Святослав. Сміливий воїн і мудрий полководець, він мечем обстоював інтереси Київської Русі, залишивши своїй матері, княгині Ользі, вирішувати державні питання шляхом переговорів та політичних альянсів.

Яким був Київ X-XI століття, якою була Древня Русь? У романі «Володимир», що є продовженням роману «Святослав», автор, відповідаючи на ці питання, змальовує широку картину тогочасного світу. Автор виступає не лише як письменник, а й як допитливий дослідник-історик, розкриває маловідомі досі явища й події сивої давнини, оживляє тіні предків.

Трилогія «Мазепа» відомого українського письменника Богдана Лепкого (1872-1941) відображає складні історичні процеси, що відбувалися на Україні в першій чверті XVIII століття. В другій та третій частинах трилогії, що ввійшли в дану книгу, розповідається про останні роки життя гетьмана України Івана Мазепи, про його вболівання за долю України, її державність.

До книги відомого письменника, історика і громадського діяча другої половини XIX ст. Данила Мордовця ввійшли історичні повісті «Палій» і «Кримська неволя» та роман «Сагайдачний».

У романі Павла Наніїва відображені важливі події, що відбувались в Європі на зламі XVIII-XIX ст. Центральна постать роману – Софія Потоцька, на честь якої, як подарунок магната Потоцького своїй коханій, споруджено унікальний парк «Софіївка « в Умані.

Цікавою для тих, хто захоплюється історією Черкащини стане книга Сергія Носаня «Голгофа любові». Використовуючи численні архівні документи, наукові дослідження, розвідки краєзнавців, народні перекази та легенди, автор відтворює картини життя і подвигу видатного декабриста з України, голови Кам’янської управи Південного таємного товариства Василя Львовича Давидова та його дружини Олександри Іванівни. На сторінках книги читач зустрінеться з О.С. Пушкіним, П.І. Чайковським, з багатьма декабристами й іншими відомими сучасниками головного героя. Цей твір набуває особливого значення сьогодні, коли Черкащина відзначає 80 річницю заснування літературно-меморіального музею у м. Кам’янка.

У повісті великого українського письменника Івана Франка змальовано боротьбу населення Карпатської Русі проти татаро-монгольського нашестя 1241 р. У повісті Миколи Костомарова оживають драматичні події XVII ст., у центрі яких – долі чернігівки Ганни і козацького гетьмана Петра Дорошенка.

Повість «Данило Нечай» присвячена Визвольній війні українського народу 1648-1654 рр. В центрі твору – постать Данила Нечая – одного з найближчих сподвижників Богдана Хмельницького.

Кащенко Андріан Феофанович (1858-1921) – надзвичайно популярний на початку XX ст. автор повістей та оповідань на теми запорізького козацтва, його життя і подвигів, побуту і звичаїв. До видання ввійшли повісті та оповідання «Славні побратими», «Над Кодацьким порогом», «Під Корсунем», «З Дніпра на Дунай», «Борці за правду», «Зруйноване гніздо» та інші.

Тож завітайте на абонемент художньої літератури!

Наталія Михайлова,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії