-= Меню =-

Круглий стіл «Дні заповідників і національних парків»

Бібліотекарі читальної зали №1 Наукової бібліотеки організували та провели круглий стіл, присвячений Дням національних парків і заповідників. У роботі круглого столу взяли участь студенти 11-зм групи (куратор Ірина Удовенко) та 11-змк групи (куратор Михайло Шемякін). Присутні обговорили проблеми екології та збереження пам’яток природи України та переглянули документальний фільм про дендропарк «Олександрія» у м. Біла Церква.

Під час круглого столу було розгорнуто тематичну виставку «Національні парки і заповідники».

Дні заповідників і національних парків (18-22 квітня) – міжнародне свято, яке бере свій початок з сорокових років дев’ятнадцятого століття, коли засновник природоохоронного руху Дж. Стерлінг Мортон переїхав зі своєю родиною в штат Небраска (США). На новому місці вони побачили безкрайні прерії з поодинокими деревами, які планувалося вирубувати для будівництва та дров. Мортон і його дружина відразу зайнялися посадкою дерев й розгорнули компанію з пропаганди оліснення територій. В 1872 р. Мортон запропонував визначити день, присвячений озелененню. Ідея отримала широку підтримку і в перший день жителі штату висадили близько мільйона дерев. Ця акція отримала назву «День дерева».

В Україні Дні заповідників і національних парків вперше почали відзначатися в 1997 р. за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи. Це свято проводять щорічно як пропагандистську акцію на підтримку збереження природних територій, що отримала назву «Марш парків».

Кожного року в «Марші парків» беруть участь сотні тисяч людей. Більше 200 держав та неурядових організацій співпрацюють з ЦОДП в якості організаторів місцевих Маршів. Під час «Маршу парків» відбуваються круглі столи, концерти, фестивалі, конференції, екскурсії тощо. «Марші парків» сприяють залученню національного бізнесу до природоохоронної благодійної діяльності.

Дні заповідників і національних парків – важливе свято для тих, кому не байдужий стан довкілля. Наш край розташований у мальовничій місцевості, а кількість природних і національних парків приваблює туристів з усього світу. Пам’ятаймо, що стан і чистота цих прекрасних куточків залежить тільки від нас! Збережемо ці дорогоцінні скарбниці природи для нинішніх та майбутніх поколінь!

Марія Фіткаленко,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки