-= Меню =-

Ліс – легені нашої планети

Ліси називають «легенями планети», тому, що вони переробляють вуглекислий газ, на кисень, який так потрібен для життя живих організмів. В процесі переробки кисню в організмі він перетворюється на вуглекислий газ, який людина потім видихає. Дерева, в свою чергу, потребують саме цей газ, і тому вони поглинають його через пори свого листя. В поєднанні з водою та з допомогою сонячного світла ці два компонента утворюють крохмаль та іншу поживність для рослин. Середнє за розміром дерево за добу може дати таку кількість кисню, якої б вистачило для 4-х людей. 1 гектар лісу здатен поглинути вуглекислий газ, що утворився при диханні 250-ти чоловік. Людина може прожити без їжі тиждень, без води – лічені дні, без повітря – відразу гине. Якби не було рослин, то запас кисню не поповнювався. Все живе перестало б існувати.

Знищення лісу може передрікати нам сумну участь, адже він є джерелом кисню, регулятором вологи і життєдайною скарбницею для Землі. За останні 2-3 тисячоліття людство знищило біля половини лісових масивів. Причиною тому стали необґрунтована вирубка лісу та ряд інших факторів, які призвели до втрати мільйонів гектарів.

Хоча і реалізується багато заходів щодо збереження лісу, та чимало залежить і від кожного з нас, адже розуміння елементарних санітарних норм і обережне, не хижацьке поводження в лісі допоможе йому легше справитися з нашим впливом на нього і хоча б частково відновитися. Ми не повинні залишатися байдужими до екологічних проблем, насамперед в інтересах здоров’я кожного з нас.

На абонементі № 1 діє виставка до дня працівника лісу: «Ліс – легені нашої планети».

Наталія Поліщук,
бібліотекар НУС

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії