-= Меню =-

Людина і навколишнє середовище

«Все на землі, все треба берегти – 
І птаха й звіра, і оту рослину,
Не чванься тим, що цар природи ти –
Бо врешті, ти його частинка,
Друже мій, люби життя,
Люби людей, природу,
  А кривду кинь у забуття,
Як камінь в тиху воду»

День довкілля для України свято порівняно нове, адже почали його відзначати з 1998 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля». Історія цієї дати веде початок із 1972 року, коли у Стокгольмі відбулась конференція Генеральної Асамблеї ООН, присвячена тематиці «Довкілля».

Світ, в якому ми живемо, красивий і неповторний, кращим і досконалішим мають робити його люди, які дістали у спадок від попередніх поколінь щедрі землі, повноводні річки, казкові гори та моря. Усвідомивши свою велич, владу над природою, людина водночас поставила себе в складне екологічне становище. Гостро постало питання: як забезпечити збереження природної рівноваги, щоб навколишнє середовище не виявилося зрештою ворожим для самої ж людини.

Сьогодні на планеті визначено 36 найважливіших глобальних проблем, що чекають людство у XXI столітті. До першої десятки належать: зміни клімату, дефіцит питної води, знеліснення, опустелювання, забруднення прісних вод, низька якість управління, утрата біорізноманіття, зростання і міграція населення, зміна соціальних цінностей, утилізація відходів, забруднення повітря.

За даними ООН, слов’янський етнос вимирає. Навіть не враховуючи природних катаклізмів, населення України до 2050 року може зменшитися до 25 млн. З’являються перші ознаки підготовки заселення історично слов’янських територій представниками інших народів. Слов’янам як і всім народам, настав час задуматися не про конфронтації, а про спільне виживання.

Природа – наше багатство, зберегти це багатство для наступних поколінь – завдання і обов’язок кожного.

У читальному залі №1 Наукової бібліотеки діє тематична книжкова виставка «Людина і навколишнє середовище». На виставці представлена література, яка охоплює найважливіші проблеми загальної та сучасної екології довкілля, захист та збереження атмосфери, охорона та раціональне використання водних ресурсів. Запрошуємо до перегляду.

Марія Фіткаленко,
провідний бібліотекар,
Тетяна Маєвська,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії