-= Меню =-

Міст у світ знань

( до Всесвітнього дня книги і авторського права)

Велика користь буває чоловікові від науки книжної,бо книги
вказують і навчають нас,
як іти шляхом покаяння,
і мудрість і стриманість
здобуваємо зі слів книжних.
Книги подібні рікам,
що тамують спрагу цілого світу –
це джерело мудрості.

Повість минулих літ.

Дата святкування Всесоюзного дня книги та авторського права, який увійшов у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО у 1995 році – 23 квітня.

Це найчудовіший винахід для обміну ідеями за межами людського простору та часу. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, визнати чарівну силу книг, що є зв'язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями і культурами.

Ми живемо в час, коли без Інтернету важко уявити собі життя і здається, що книга відступає на другий план. Але це не так. Вона завжди була і залишається незамінним супутником людини, її мовчазним радником, невичерпним джерелом мудрості.

Традиція святкування Дня книги народилась в Іспанії, в Каталонії, де в цей День, ось уже понад 80 років, дарували троянди і книги тим, кого любиш.

Ця дата є символічною для всієї світової літератури. У цей день покинули світ або прийшли в нього такі знамениті та відомі автори як Шекспір і Сервантес, Дрюон Набоков та інші.

Сьогодні це свято святкують у 190 країнах світу. Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. В 2018 році нею стало місто Афіни (Греція).

З нагоди цього свята в аспірантській залі Наукової бібліотеки організована книжкова виставка «Міст у світ знань» працівниками абонементу № 2, де студенти мають змогу ознайомитися з історією виникнення книги, із захистом інтелектуальної власності шляхом дотримання авторських прав. Запрошуємо до нашої бібліотеки скористатися багатим книжковим фондом, переглянути наші цікаві та змістовні книжкові виставки.

На сучасному етапі розвитку цивілізації книга залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Адже книга – це носій інформації, основа освіти і творчості.

Вона покликана служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

Щиро вітаємо зі святом всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово.

Олена Полянецька,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки