-= Меню =-

Нестаріюче слово – вчитель

1 жовтня – День працівників освіти

Це професійне свято всіх вчителів, викладачів і працівників сфери освіти – день, в який відзначаються роль і досягнення вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їхній безцінний внесок у розвиток суспільства.

Педагогіка – доля ентузіастів, які з дитинства бачили себе в ролі наставника, мріяли «сіяти розумне, добре, вічне», формувати нове покоління.

Професійний шлях вчителя ніколи не буває легким. Його будні сповнені клопотом, проблемами, турботами, хвилюванням, щоденною метушнею, хронічним дефіцитом часу і нескінченним потоком роботи.

Сучасний вчитель – це втілення порядності, інтелекту, прогресивного світогляду. Від педагогів вимагається багато: бути коректними і терплячими, тактовними і мудрими, привітними і поблажливими, уважно ставитися до дітей, проявляти зацікавленість до своєї роботи й предмету. Вчитель повинен володіти всією палітрою знань і вміти відповісти на будь-яке питання, яке хвилює його вихованця.

День вчителя – це чудовий привід знову подякувати нашим педагогам. Впевнена, читаючи цю статтю, ви згадали свою першу вчительку, дотепні жарти фізика, несамовито терплячого класного керівника, зовсім молоденьку вчительку, яку ви неодноразово доводили до сліз, суворого директора школи, погляд якого навіть з рентгеном не можна порівняти, самовпевненого студента-практиканта, який і до сьогодні живе з прізвиськом, яке ви дали йому 30 років тому, мудрого вчителя історії, який на батьківських зборах чомусь не згадав про вашу двійку, відважного фізрука, який наважився зводити ваш шалений клас в похід. Які теплі, радісні спогади захопили вас… Як тепло стало на серці…

Нехай ви вже самі імениті, солідні й поважні, нехай ви вже самі батьки дорослих дітей, нехай ви вже самі навчаєте студентів – зателефонуйте, привітайте, напишіть листівку, завітайте в гості з квітами до свого Вчителя. Їм це потрібно! Вони чекають! Сиві, старенькі, вже не такі суворі і спритні, іноді самотні, в цей день, гарно вбрані, передивляючись шкільні фотографії, пам’ятаючи прізвища кожного свого учня, вони чекають…

Олена Рудковська,
бібліотекар Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії