-= Меню =-

Основи наукових досліджень в агрономії

Не істини науки важкі, а розчищення людської свідомості

від усього спадкового непотрібу, від усього осілого мулу,

від прийняття не природного за природне, незрозумілого за зрозуміле.

А.І. Герцен 

Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки. Наказом Президента України від 14 лютого 1997 р. в Україні 21 травня відзначається професійне свято працівників науки – День науки.

          Формою розвитку науки є наукове дослідження, основним призначенням якого є вивчення явищ і процесів, аналіз впливу на них різних чинників, а також вивчення взаємодії між явищами за допомогою наукових методів з метою отримання доведених і корисних для науки і практики рішень з максимальним ефектом.

          Історія дослідної справи в агрономії бере свій початок з народного сільськогосподарського досвіду тих часів, коли первісна людина почала вирощувати рослини. Народний досвід у землеробстві тривалий час був єдиним джерелом аграрних знань на Землі і, переходячи з покоління в покоління та вдосконалюючись, поступово переростав у дослідну справу.

          Прогрес землеробства як галузі сільськогосподарського виробництва базується на досягненнях агрономічної науки. Рушієм останньої завжди було дослідництво, де основними об’єктами виступали рослини польових культур та середовище їх вирощування.

          В Україні значний вплив на розвиток дослідної справи в агрономії мала Києво-Могилянська академія, заснована в XVI ст. Великий внесок у її розвиток наукової агрономії  зробив ботанік Іоаникій Галятовський.

          Перші дослідні роботи в Україні почав М.Г. Ліванов (1790)  в с. Богоявленське поблизу м. Миколаєва. Основною тематикою дослідних робіт тут було вивчення ефективності органічних та мінеральних добрив, типів сівозмін, ерозії грунту в конкретних грунтово-кліматичних умовах.

        Науковими дослідженнями в Уманському національному університеті садівництва займались з перших років його існування.  Результати наукових досліджень викладачів та учнів широко демонструвалися на виставках, де за високі показники в науковій, навчальній та агрономічній діяльності  нагороджено різноманітними нагородами

          Наукові дослідження проводяться як у природних умовах (безпосередньо у полі), так і у штучних,створених дослідником за допомогою використання різних варіацій того фактора. Який є об’єктом досліджень.

          Сучасний світ – це, до певної міри, світ наукових досягнень і розвинених технологій. Вони у кінцевому підсумку, визначають нині рівень цивілізації людства. У таких умовах забезпечити економічне зростання держави можна лише спираючись на розвиток науки і техніки.

До уваги відвідувачів Наукової бібліотеки представлена книжкова виставка «Основи наукових досліджень в агрономії». Запрошуємо до перегляду.

Людмила Тодосійчук,

бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти

  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»