-= Меню =-

ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ

Минає дев’яносто вісім років від незабутнього дня 29 січня 1918 року, коли під Крутами загинуло 300 українських юнаків в обороні проголошеної 22 січня 1918 р. самостійності Української держави.

В радості відновленої суверенності прийшла до Києва тривожна вістка, що з півночі наступає більшовицька армія Муравйова. Першими вирушили юнаки в складі Студентського куреня і загородили ворожій навалі шлях до столиці...

Свідомо, або, може, й підсвідомо, Крутянці хотіли довести, що боротьба за свободу і незалежність України ніколи не припиниться. Так, українська молодь під Крутами сказала своє залізне слово, щоб весь народ, об’єднаний і могутній, твердою ногою ступав у світле майбутнє.

У хвилі, коли під Крутами розігралась трагічна дія епопеї відродження України, мало хто звітував перед собою, який величний безсмертний акт історії звершився в тому дні на полях Чернігівщини.

На сторінках історії появилась чергова трагедія, а заразом перемога творчого духу. Ще один доказ, що Україна не складе своєї зброї, що в серцях її синів палає святий вогонь — вогонь ненависті до ворожого ярма, що кінець кінцем вона доб’ється своїх прав.

Крути! Кому при цьому слові не здригається серце?! Кому не тремтить душа?! Крути! Чи може ворог вбити колись у народу пам’ять про них?! Пам’ять про безстрашну смерть трьохсот юнаків-студентів?

Чи має інший народ у світі подвиг, подібний Крутам? З одного боку можна згадати, що греки  мали – Термопіли, іспанці –  Альказар…

Але чи ж можна їх рівняти до Крут? У них — смерть вишколеного вояка, дозрілого мужа,  у нас смерть  – юнака, який умирав не за наказом, а добровільно й свідомо, щоб рятувати честь нації! І тому чин під Крутами покривається вічною славою, стає прикладом не тільки для української молоді, але й для молоді інших свободолюбивих народів!

Минуло майже сотня років. Крути стали символом для тисяч інших борців.

Можливо, доля нам присудила ще низку трагедій та поразок, одначе ми певні, що по невдачах приходить перемога, по невольничому плачу — сміх вільної людини. І за це треба боротись.

Коли ми дивимось крізь призму минулого на наше сучасне і майбутнє, хочеться вірити, що молодь, в якої національна і державницька самосвідомість формується в нелегкий наш час, в час перехрестя багатьох проблем у побудові нашої держави, що та молодь буде гідним послідовником тих світлих ідеалів, за які Крутянці віддали своє життя.

 

З тематичною виставкою «Це вогненне слово – Крути» можна ознайомитись на абонементі №1 Наукової бібліотеки.

Світлана Нижник,

директор Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти

  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»