-= Меню =-

Перший Спас, Спас медовий…

14 серпня православні відзначають день семи мучеників Маковеїв. У народі це свято ще називають Маковея, Перший Спас та Спас на воді, а також Медовий спас.

З цього дня у вірян розпочинається двотижневий Успенський піст, який передує одному з великих релігійних свят – Успінню Пресвятої Богородиці.   

Зародилося свято у Візантії, де переносили з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього. Святиню носили Константинополем для «відвертання хвороб» та очищення міста від злих духів. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі в спеку.

Також цього дня святкується день семи Святих Мучеників Маковеїв, або, як кажуть у народі, «Маковея». Церква відзначає пам'ять семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.

У Київській Русі цей звичай перетворився на хресні ходи до річок, водоймищ, озер. За переказами цього дня 988 р. хрестився князь Володимир. Під час цього свята при богослужінні відбувається винесення хреста на середину храму і поклоніння йому, а після літургії – хресний хід до води.

Свято Маковея - одне з найшановніших у православному світі.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки