-= Меню =-

Під мостом Мірабо тихо Сена тече…

У вересні 2018 року стартував Рік французької мови в Україні.

Зрозуміло, що головна мета цієї акції популяризувати мову Мольєра, Гюго, Вольтера, Дідро, Бальзака в нашій країні. Ми теж не могли залишатися осторонь цієї події і організували для наших читачів на абонементі художньої літератури книжкову виставку «Літературна Франція». Вона розрахована як на давніх шанувальників французької літератури, так і на тих, хто тільки планує відкрити для себе літературу з вишуканим ароматом лаванди, ліричною мелодією кохання, з неповторним світлом Парижу. Дуже сподіваємось, що книги з нашої добірки допоможуть Вам відчути атмосферу цієї романтичної країни, побачити її неповторні риси, насолодитися звабливою богемністю, познайомитись з її мешканцями та витонченістю їх життя. Адже вивчати мову, не відчуваючи душу країни, не знаючи її історію, не читаючи книги її письменників, просто не можливо.

Література Франції – одна з скарбниць світової культури. Вона заслуговує на те, щоб її читали в усіх країнах і в усі віки. Проблеми, які піднімали в своїх творах французькі письменники, хвилювали людей завжди, і ніколи не настане час, коли вони залишать байдужим читача. Змінюються епохи, історичні антуражі, костюми персонажів, але незмінними залишаються пристрасті, суть відносин між чоловіками і жінками, їх щастя і страждання. Традицію сімнадцятого, вісімнадцятого і дев'ятнадцятого століть продовжили сучасні французькі письменники, літератори XX століття.

Франція подарувала світовій культурі велику кількість літературних геніїв. Перелік книг і авторів справді величезний. Протягом віків ця талановита земля збагачувала світову бібліотеку своїми літературними геніями: Боккаччо, Рабле, Мольєр, Ж.Ж. Руссо, Дідро, Вольтер, Гюго, Бальзак, Дюма, Ж.Санд, Ж. Верн, Доде, Мопассан, А.Камю, Сент-Екзюпері, Саган, Роблес і багато, багато інших.

Дені Дідро   Дені Дідро
Вольтер   Вольтер
МольєрМольєр

Віктор ГюгоВіктор Гюго
Жорж СандЖорж Санд
Оноре де БальзакОноре де Бальзак

Жюль ВернЖюль Верн
Гі де МопассанГі де Мопассан
Альбер КамюАльбер Камю

Не дивно, що і в наш час французька книга не втрачає свого прихильника. Вона актуальна, зрозуміла і популярна, не дивлячись на дату свого народження. У чому секрет цієї немеркнучої популярності? Мабуть в гуманістичні традиціях… У центр сюжету, як правило, ставиться не історична подія, якою б видатною вона не була, а людина, з її пристрастями, чеснотами, недоліками і навіть слабкостями і вадами. Автор не береться засуджувати своїх персонажів, а вважає за краще надавати читачеві самому робити висновки про те, яку долю вибирати. Він навіть шкодує тих з них, хто вибрав неправильний шлях. Прикладів багато.

«Сіроока річка в блідо-зелених шатах, з тонкими і чіткими контурами, річка граціозна, з гнучкими рухами, з розважливою недбалістю розкинулася в розкішному і строгому вбранні свого міста, в браслетах мостів, в намистах пам'ятників, що посміхається своїй миловидності, немов вийшла на прогулянку гарненька парижанка ... Неповторний світ Парижу! »

Ромен Роллан

На жаль неможливо вмістити в рамках однієї статті весь геній французької літератури. Але кожен може обрати автора і книгу за настроєм чи душевним станом. Завітайте до нас. Вони на вас тут чекають!

Оноре де Бальзак, експерт людської душі, запропонує свою «Людську комедію», своєрідну енциклопедію життя.

Психологічні романи Золя і Мопассана, Стендаля та Флобера, новели Меріме змусять задуматися над сенсом буття.

Антуан де Сент-Екзюпері розповість свою добру казку «Маленький принц» про вічні ідеали: любов, вірність, дружбу, нетерпимість до зла.

Я володію зірками, тому що до мене ніхто не здогадався ними заволодіти.

Оригінальний сюжет вічних романів Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері», «Людина, яка сміється», «Знедолені» відправлять вас в сумну подорож , у минуле.

Сучасні цінителі класики оцінять безсмертні твори Мольєра. Його гостро сатиричний «Тартюф» залишається і сьогодні актуальним.

З перших сторінок творів великого Дюма ви загубитесь в компанії справжніх і вигаданих героїв, яких він віртуозно поєднував в своїх не зовсім історичних, але дуже захоплюючих романах.

«Це не людина, а сила природи. Гігант, що жив невідповідно до своїх достатків, широка натура, тонкий знавець кулінарного мистецтва, невичерпний автор, якого завжди супроводжував успіх, борги і жінки. У цьому весь Олександр Дюма. Більш того, життя письменника - суцільний роман, на зразок тих, що писав він сам, історія про велетня - ненажеру, який квапиться з'їсти все і відразу; життя, в якому змінювали один одного робота, пригоди, роздуми, мрії, любов до всіх жінок і в той же час ні до однієї .»

Жюль Мішле

Сатиричний роман «Гаргантюа і Пантагрюель» Франсуа Рабле змусить пошукати на своїх сторінках глибокий задум, що відображає ідеї гуманізму.

Я збираюся шукати грандіозне "може бути".

«Навіщо люди скоюють злочини? Тобто навіщо вони роблять зло по відношенню до інших?» Жорж Сіменон ставить це питання, занурюючи читача в усі аспекти життя своїх героїв.

Літературний пейзаж Франції вишуканий, різноманітний та багатогранний. З самого зародження французькій літературі незмінно вдається утримувати стійкий інтерес та знаходити відгук у душах читачів.

Олена Рудковська,
бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії