-= Меню =-

Поезія – це сповідь і молитва…

Якщо зробити крок в безодню прекрасних слів, то перед нами відкриється зовсім новий світ!

Всесвітній день поезії щорічно відзначається 21 березня. Поезія – це, напевно, одне з найгеніальніших досягнень людства. Висловлювати свої почуття у віршованій формі, запам'ятовувати в римі своє світовідчуття, мріяти про майбутнє і згадувати минуле, одночасно звертаючись до мільйонів і залишаючись при цьому наодинці з собою, – на це здатна тільки поезія, найбільше з мистецтв, створених людиною.

«... Поезія - це живопис, який чують ...»

Леонардо да Вінчі

15 листопада 1999 року ЮНЕСКО, на 30-й конференції, прийняла резолюцію про заснування міжнародного дня, який повинен був «вдихнути друге життя» в світовий поетичний рух. Вперше свято відзначали 21 березня в 2000 році, в Парижі.

Дата – 21 березня, день весняного рівнодення в північній півкулі, була обрана як символ оновлення природи і творчого характеру людського духу.

Поезія - це струни відчуттів, Це музика Вселенської любові, Поезія - це скарб усіх віків, Це діамант величиною в слово!

Ігор Федчишин

Головною метою міжнародного дня поезії було підкреслити те величезне значення, яке відіграє література в культурному житті сучасного суспільства, об'єднати поетів усього світу і дати їм право і можливість заявити про себе!

Поезія - це мить, яка відображена в вічності.

У всі часи люди любили і вірили поетам. Адже поезія створюється почуттями, емоціями, уявою поета. В даний час поезія здається чимось прекрасним, незвичайним і це насправді так. Писати вірші здатний лише той, хто вміє побачити високе в буденному, може зануритися в уявний світ, володіє тонкою душевною організацією і глибиною почуттів.

Поезія - це конфлікт душі з прозою життя.

Поезія дозволяє насолоджуватися словом, народжує сильні, проникливі слова, які мають особливу енергією, яка підкорить нашу уяву і ваблять за собою. Цю велику силу в них вдихнув поет, а черпає її він з оточуючого нас світу, сприймаючи і відчуваючи силу вітру і сонця, слухаючи мелодію грайливих хвиль і шелестіння лісу, знаходячи її в тривожній напрузі любові.

Чудесный дар богов!

О пламенных сердец веселье и любовь,

О прелесть тихая, души очарованье — Поэзия!

С тобой И скорбь, и нищета, и мрачное изгнанье —

Теряют ужас свой!

В.Жуковський

Уявіть наше життя без поезії ... Без ліричних зізнань у коханні, без пісень, без душевних поривів у віршах. А без Пушкіна, Шевченка, Шекспіра, Висоцького, Гамзатова, Байрона, Тютчева, Руставелі, Петрарки...? Це буде нудне життя без вибуху емоцій, виражених простими літерами на папері, без тієї невеликої містики, коли одні і ті ж слова, але написані в певному порядку, можуть зачепити до сліз. Сила слова володіє особливою енергією, що захоплюється за собою і підкоряє собі нашу уяву.

Поэзии сладостный мир

Сполна перед вами распахнут

Вы многих, пожалуй, кумир –

Стихи вдохновением пахнут.

Я ваш восхваляю талант,

Вы истинный музы служитель!

Поэзии чистый брильянт,

Вы рифмы и слов повелитель

На абонементі художньої літератури на наших читачів чекає книжкова виставка поетів, доля яких пов’язана з університетом.

Завітайте до нас і доторкніться до вічно молодої, трепетної і прекрасної любові людства – до ПОЕЗІЇ.

Олена Рудковська,
бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки