-= Меню =-

Рідна мова – життя духовного основа

День української писемності та мови – свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам`яті Преподобного Нестора-Літописця.

    Свято встановлене  9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав указ №1241/97 «Про День української писемності та мови».

Напередодні  дня української писемності та мови в стінах Наукової бібліотеки відбувся виховний захід в якому брали участь студенти 11-сп групи (куратор Тетяна Мамчур). Про історію свята української писемності та мови, слов`янську азбуку, життєвий подвиг  Преподобного Нестора-Літописця розповідала провідний бібліотекар Наукової бібліотеки Наталія Михайлова. Знайомлячи з книжковою виставкою «Рідна мова – життя духовного основа», Наталія Василівна наголосила, що книжкова справа стала змістом  життя Нестора-Літописця. «Велика буває користь від учення книжного,– говорив він, – книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості… Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами».

 Захоплюючою частиною заходу стало писання дерев`яними ручками з залізними перами. Майбутні садівники робили це вперше. Саме такими письмовими приборами користувались учні нашого навчального закладу сто років тому. Студенти пригадували вислови про мову відомих українців, писали особисті думки і вірші. Тетяна  Василівна, яка також вперше тримала в руках перо, написала звернення до своїх вихованців.

  А потім у музейній кімнаті бібліотеки учасники заходу мали можливість сфотографуватися з Літописцем, роль якого майстерно виконав Олександр Поліщук.

            Через віки лунають над нашою землею слова Нестора Літописця: «Книги подібні рікам,що тамують спрагу цілого світу,– це джерела мудрості».

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти

  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»