-= Меню =-

Самотній геній

До 210-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя

Микола Васильович Гоголь народився 1 квітня 1809 р. в с. Сорочинці Полтавської губернії. Раннє дитинство минуло в с. Василівці, в маєтку батьків. Великий інтерес виявляв юний Гоголь до народних легенд та історичних переказів, любив бувати на святах, спостерігати побут і звичаї селянства. З юних років юнак вирішив бути корисним людям, боротися з неправдою і злом.

«Я поклявся, жодної хвилини короткого життя свого не згубити, не зробивши добра»

«... простота вимислу, народність,
щира правда життя.
Оригінальність і комічне одухотворення,
завжди перемагає глибоким
почуттям смутку і зневіри ».
Бєлінський В.Г.

Уродженець чарівного куточка України, волею долі і могутнього таланту, – став не лише класиком «золотого століття» російської та української літератури, а й тріумфально увійшов у світову літературу. Його літературна спадщина і донині анітрохи не втратила своєї нев'янучої краси і залишається затребуваною читачами і перекладачами, служителями театральної сцени і кінематографістами, композиторами і художниками.

Творча скарбниця М.В. Гоголя належить всьому людству. Вона багатогранна і монолітна по своїй суті, а проблеми, які він піднімав, залишаються дуже актуальними і зрозумілими для сучасного суспільства. І неважливо йде мова про його монументальну поему в прозі «Мертві душі» або патетичну повість «Тарас Бульба», наповнені чарівною романтикою «Вечори на хуторі біля Диканьки», або описаний з гарячою сатирою оточуючий його реальний світ в циклі творів «Миргород», пронизані фантасмагоричною іронією «Петербурзькі повісті», або дотепну і разючу п'єсу «Ревізор». Всюди ми бачимо глибинне розуміння життя автором, пильно розглянуте крізь призму загальнолюдських цінностей і пороків. Не закриваючи очі на темні сторони людського буття, сміючись крізь сльози, нещадно оголюючи все дрібне і негідне в людях, письменник не зраджує прагненням до високих гуманістичних ідеалів. І мабуть саме тому Гоголь продовжує залишатися нашим сучасником.

«…Ця людина є, можливо, найекстраординарнішим,
генієм-самородком, якого коли-небудь знав світ.
Серед письменників свого часу він
постає як унікальний феномен, який,
дуже швидко позбувшись впливу інших,
захоплює своїх шанувальників в світ фантасмагорій,
в якому співіснують смішне і жахливе ».
Анрі Труайя

Велике завжди унікальне, воно вражає своєю неповторністю. Думка ця справедлива і по відношенню до творчості Гоголя. Вже сучасників вражав своєю незвичайністю кожен новий твір письменника.

Ми запрошуємо вас до відділу художньої літератури відвідати книжкову виставку «Подорож за героями М. Гоголя» і пізнати несподіваність відкриттів "таємниць" життя, смішних і сумних, трагічних і прекрасних, фантастичних і буденних.

Олена Рудковська,
бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії