-= Меню =-

Ти – людина, значить маєш права

Щороку 10 грудня у всьому світі відзначають День прав людини – це Міжнародне свято впроваджено саме для того, щоб кожна людина почувала себе захищеною державою.

Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо.

В 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші).

Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини. Багато країн включають основні положення Декларації у своє базове законодавство і конституції.

Загальна декларація прав людини проголосила рівність всіх жителів планети перед законом. Проголошено, що всі люди рівні у своєму достоїнстві та правах. Людина, її життя і гідність, права та свобода визнані найвищою цінністю кожної держави. Права та свобода людини є невідчужуваними та непорушними. Вони належать кожній людині від самого народження й протягом усього життя, не залежать від волі держави, не даруються й не можуть бути скасовані.

У читальній залі №1 Наукової бібліотеки діє тематична виставка «Ти – людина, значить маєш права». Запрошуємо до перегляду.

Тетяна Маєвська,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки