-= Меню =-

ВИШУКАНІ СИМВОЛИ ВЕЛИКОДНЯ

Вже вдруге  напередодні цьогорічних  Великодневих свят Наукова бібліотека запросила своїх читачів познайомитись з секретами простого і водночас вишуканого декору символу свята – пасхальних  яєць.

Великдень – головне християнське свято. За традицією в цей день, вітаючи зі святом, ми пригощаємо рідних, близьких і знайомих пасками, крашанками , освяченими у церкві. Окрасою великодневого кошика  стають пасхальні яйця – символ зародження нового життя. Це знак воскресіння Христа і спасіння людини. Віруючі обмінювались червоними крашанками ще у сиву давнину, примовляли і донині примовляють взаємне вітання «Христос воскрес!» –«Воістину воскрес!». Оскільки дарування червоних яєць на Пасху було не канонічним обрядом, а традицією, то люди почали фантазувати, розфарбовуючи яйця в усі кольори веселки.

Поляки переказують, що Діва Марія забавляла малюка Ісуса вареними яйцями, які розфарбовувала у червоний, зелений, жовтий колір.

В Австрії пасхальні яйця полюбляють фарбувати у зелений колір – колір весни і надії.

А християни Стамбула обирають жовтий, асоціюючи його із золотом.

За традицією яйця до Великодня фарбують, розписують та прикрашають у п’ятницю. Це дійство об’єднує родину і для багатьох  стає сімейною традицією. Розпис – це довгий, творчий процес і не кожному він під силу. У цьому переконались наші читачі минулого тижня, на майстер класі з розпису.

А ось декупаж – чудовий, доступний спосіб  прикрашання навіть для малечі. Використовуючи паперові серветки з тематичними малюнками можна виготовити цікаві та приємні подаруночки.

Ініціатором проведення заходу стала  Вікторія Гейко (бібліотекар Наукової бібліотеки). 

Майстер-клас виготовлення великодніх яєць у техніці декупажу  для студентів 21-м групи (куратор Валентина Кепко) провела Ірина Чучмій (викладач кафедри української та іноземних мов).

Ірина Іванівна розповіла історію декупажу, продемонструвала поетапно техніку виконання і студенти разом з бібліотекарями приступили до роботи. Кожен намагався бути креативним у виконанні свого виробу.

          

 

Ось такі гарні пасхальні яйця вийшли у нас.

 Сподіваємось, що цей майстер-клас з прикрашання яєць для наших читачів стане в нагоді  і для тих , хто завітає на сторінку нашої Наукової бібліотеки.

З наступаючим Вас Світлим Воскресінням Христовим!

Наталія Михайлова,

провідний бібліотекар Наукової бібліотеки

 

 

 

 

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки