-= Меню =-

Виставка-портрет

ВИСТАВКА-ПОРТРЕТ
пам’яті талановитого керівника
Здоровцова Олександра Івановича
доктора економічних наук, професора, заслуженого працівника Вищої школи України,
нагородженого орденом Дружби народів, Почесною грамотою президії Верховної Ради України, медалями,
ректора Уманського сільськогосподарського інституту 1973-1995 рр.

Олександр Іванович Здоровцов народився 28 вересня 1928 р. в селянській родині села Ільок-Кошари Красноярузького району Бєлгородської області, що межує з селами Сумщини. З самого початку життєвого шляху на його долю випали важкі випробування. П’ятирічним хлопчиком він відчув на собі наслідки голодомору 1932-1933 рр. в Україні, що захопив і сусідні регіони Росії, а потім, коли розпочалася Друга світова війна 1939-1945 рр., разом із сім’єю, як і всі діти війни, переніс всі її тяготи і випробування.

У 1944-1945 рр. Олександр Іванович Здоровцов працює в колгоспі “Знамя труда” і одночасно навчається в Ільок-Кошарській школі. Після закінчення неповної середньої школи навчається в сільськогосподарському технікумі, що розміщався в с. Кучерів, Біловського району Курської області.

Закінчивши технікум з відзнакою, він вступає і протягом 1949-1954 рр. навчається у Харківському сільськогосподарському інституті (нині Харківський національний аграрний університет ім. Докучаєва). Протягом 1954-1963 рр. тут він підготував і захистив кандидатську дисертацію та пройшов шлях асистента, доцента, декана факультету.

1963-1973 рр. Олександр Іванович Здоровцов проректор з навчально- виховної роботи Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, де захистив докторську дисертацію, і в 1974 р. ВАК СРСР присвоїла йому науковий ступінь доктора економічних наук.

В 1973 р. Олександра Івановича призначають ректором Уманського сільськогосподарського інституту. Його перші кроки, на посаді ректора, розпочалися із створення економічного факультету, на базі якого згодом виросли два факультети – менеджменту та економіки і підприємництва. Будуються нові навчальні корпуси, гуртожитки для студентів, житлові будинки для викладачів, санаторій профілакторій “Юність”, спортивно-оздоровчий табір на березі Чорного моря “Урожайний”, загальна котельня, що обігріває все студентське містечко, інші приміщення загального і господарського призначення. Переважна більшість кафедр очолюється докторами наук, професорами, академіками.

Олександр Іванович Здоровцов – був провідним спеціалістом з питань трудових ресурсів і продуктивних сил в аграрному секторі України. Створив наукову школу підготовки економічних кадрів, підготував 18 кандидатів і 2 доктори економічних наук.

Він автор і співавтор багатьох підручників, навчальних посібників з питань економіки і організації аграрного виробництва, ряду монографій і довідників, окремих брошур, рекомендацій. Загальний список його наукових праць перевищує 250 найменувань.

Помер Олександр Іванович Здоровцов 12 листопада 2013 року.

Запрошуємо всіх бажаючих до Наукової бібліотеки у аспірантську залу для обслуговування науковців університету переглянути книжкову виставку наукових праць Здоровцова О.І.

Олена Полянецька,
провідний бібліотекар
Лідія Кецкало,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти