-= Меню =-

Всесвіт безмежний…

« Я міг би жити, де є саме лиш небо,
Де Слово і Зоря – одна космічна суть,
Де в центрі Всесвіту вдивляється у себе
Отой, до котрого земні слова несуть».

Сьогодні, 12 квітня, відзначають Міжнародний день космонавтики, в Україні – День працівників ракетно-космічної галузі.

Планета Земля вважається найкрасивішою в усій Галактиці.  Подивитися на її простори з висоти судилося небагатьом...

Саме, 12 квітня 1961 року космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" з космодрому "Байконур" вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.

Це день початку епохи пілотованих космічних польотів і спільне свято, що з'єднує минуле, сьогодення і майбутнє людей Землі.

Україна увійшла до складу космічних держав світу завдяки сформованому науковому і виробничому потенціалу космічної галузі – у спадок від Радянського Союзу їй залишилася майже третина космічного промислового потенціалу, створюваного протягом 40-річної участі українських підприємств у всіх основних космічних проектах.

За перші десять років незалежності Україна стартувала в космос 130 разів. Здійснила близько 50 запусків ракет власного виробництва та 80 пусків космічних апаратів різних країн світу.

Одна з найяскравіших сторінок в розвитку космонавтики України перегорнута на очах усього світу на мисі Канаверел 19 листопада 1997 року: у складі екіпажу американського космічного корабля "Колумбія" здійснив політ український космонавт Леонід Каденюк.

На абонементі № 1 діє виставка «Всесвіт безмежний…»

Наталія Поліщук, бібліотекар НУС

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки