-= Меню =-

Всі думки мої коло Умані

Неправда! Слово –  не полова,

Не купа зношених лахміть.

І може землю оновить

Пекуче, чесне, чисте слово.

Ольга Діденко

 15 липня у краєзнавчому музеї нашого міста відбулась знакова подія – святкування 100-річчя від дня народження Ольги Петрівни Діденко, відомої музейної та громадської діячки, археолога, етнографа, учасниці молодіжної підпільної групи під час Другої Світової війни.

Ольга Діденко народилась 5-го (18-го за нов.ст) липня 1916 року в м. Умані на Черкащині (тоді – Київської губернії).

Після закінчення педагогічних курсів у м. Умані (1932 р.) вчителювала у селах Уманського та Христинівського районів.

У 1934 стала студенткою факультету української мови та літератури Уманського інституту народної освіти. Після закінчення навчання працювала вчителем на Донеччині. Протягом 1941-1944 років була разом з сестрою Ніною Діденко активним членом підпільної групи Андрія Романщака. У повоєнні роки протягом 1944-1960 років вчителювала на Черкащині, Львівщині та Вінничині. У 1962-1973 роках працювала екскурсоводом Уманського краєзнавчого музею. У цей час займалась створенням музейної експозиції, яка була присвячена Другій світовій війні, та збором спогадів учасників війни і  місцевих жителів. Крім того, вона поповнювала фонди археологічними матеріалами.

У співавторстві з В. Стефановичем видала двотомний збірник «Археологічні пам`ятки Уманщини» (1968, 1975). Працювала як співробітник музею на багатьох рятівних розкопках, зокрема, у 1963 р.– на розкопках скіфського могильника, у 1967 р.– Уманського городища.

Протягом 1974-1988 років була співробітником на громадських засадах, а з 1989 р. до 1993 р.– у штаті Черкаського областного краєзнвчого музею. Брала участь у підготовці матеріалів до «Зводу пам`яток історії та культури», археологічних розвідках  у західних районах Черкаської області та на новобудовах.

Пішла з життя Ольга Діденко 21 травня 2010 року.

Про великий внесок Ольги Петрівни Діденко в історію нашого краю говорили секретар міської ради Людмила Кирилюк, директор кразнавчого музею Юрій Торгало. Поділився спогадами про тісну співпрацю з Ольгою Петрівною Богдан Чорномаз, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Уманського державного педагогічного університету. З особливою теплотою про своє спілкування з Ольгою Петрівною розповіла колишній редактор «Уманської зорі» Валентина Козицька.

Виступ Павла Ямчука, доктора філософських наук, професора кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва, був сповнений вдячності до Ольги Петрівни, яка стала для нього ще у студентські роки наставницею і порадницею.

Неоціненним подарунком для шанувальників літературної спадщини Ольги Діденко стала її збірка поезій «Треба слово сказати заповідне, єдине…» яка «Присвячується 100-річчю «маяка в Арктиці» – Діденко Ользі Петрівні». Книга вийша у видавничо-поліграфічному центрі «Візаві». Обкладинку і сторінки видання прикрашають малюнки Ольги Петрівни. Сім поетичних розділів книги доповнює розділ «Фотоісторія». На заході книга була презентована Ларисою Миколаївною Абрамець.

Читачі Наукової бібліотеки університету мають змогу познайомитись з  виданням на абонементі худжньої літератури.

Як гімн рідному місту звучать  вірш, що завершує збірку:

 Умань. Умань. Древній подих,

Слід тисячоліть.

Лабіринт підземних ходів,

Скарби у землі.

 Умань. Умань! Повний келих!

Музика, пісні!

На її архейських скелях

Квіти чарівні.

 Умань… Умань – праця й втома

В буднях і боях.

Хай тобі вітри додому

Промітають шлях.

                                                                         Умань, 1999 р.

Наталія Михайлова,

провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки