-= Меню =-

Якою б Ви хотіли бачити бібліотеку університету?

У вересні місяці працівниками бібліотеки було проведено анкетування серед студентів університету на тему: «Якою б Ви хотіли бачити бібліотеку університету»?

У процесі дослідження було проаналізовано та визначено коло інформаційних запитів і ступінь задоволеності бібліотечним обслуговуванням; вивчено попит на літературу з різноманітних галузей знань та їх думку щодо напрямку, в якому в подальшому має розвиватися бібліотека.

Серед мотивів відвідування бібліотеки основними є: цілеспрямоване звернення до певної книги, газети, журналу, теми, автора, твору (цей мотив вказали 25,0% респондентів); навчання – 30,2%; самоосвіта – 15,8%. Інтерес до ресурсів мережі Інтернет вказали 20,5% респондентів; для 8,5% основним мотивом звернення є отримання інформації про нову літературу.

Задоволення інформаційних потреб користувачів є основним завданням бібліотеки. Як показало анкетування, повністю задовольняють свої потреби, використовуючи бібліотечні фонди, 98,6% респондентів.

У процесі анкетування важливо було виявити, наскільки задоволені користувачі інформаційно-бібліотечними послугами. Основним інструментом для орієнтації в масиві інформаційних ресурсів бібліотеки є каталоги – як традиційні, так і електронний, причому найчастіше користувачі звертаються до алфавітного (40%) систематичного (24%) та електронного (20%) каталогів, до краєзнавчої картотеки – 5,0%, картотеки статей – 11%. Визначення ступеня володіння навичками роботи з каталогами свідчить, що 35,6% респондентів при користуванні ними, потребують допомоги бібліотечного фахівця, мають навички роботи з каталогами – 64,4% користувачів.

Головним чинником успішної роботи сучасної книгозбірні є інформатизація бібліотек, зростання обсягу віртуального обслуговування користувачів. Тому серед інших завдань дослідження важливими були також вивчення попиту на комп`ютерні послуги, забезпеченість електронними ресурсами, якість сайту та електронних баз даних бібліотеки. Найчастіше відвідувачі заходять на сайт, щоб дізнатися про роботу бібліотеки, її послуги, заходи 30%; використовують електронний каталог 70% користувачів.

Важливими в обслуговуванні користувачів бібліотеки є якість та комфортність, що впливає на загальне уявлення користувачів про бібліотеку. В рейтингу привабливості на першому місці – культура обслуговування, яку відмітили 40% респондентів; на другому – професійність бібліотечних фахівців (30%); третьому та четвертому – сервіс та умови – (25%), оперативність та якість обслуговування (20%). Загалом, якість та комфортність обслуговування в бібліотеці користувачами були оцінені досить високо. 98 % респондентів відмітили повноту та актуальність фондів; 97,0% – наявність якісного ДБА, новітніх пошукових систем.

Визнаючи стан комфортності бібліотек, користувачі звертають увагу на чистоту, порядок, затишок – (50% респондентів), зручний режим роботи – (30%), оформлення інтер’єру – (20%). В цілому роботу бібліотеки оцінили на «відмінно» 86% респондентів, оцінку «добре» поставили 12%, «задовільно» – 2%.

Думка користувачів щодо шляхів розвитку бібліотеки дуже важлива для оптимізації функціювання її роботи. Тому таке запитання також було включено до анкети. 60% респондентів вважають, що бібліотека повинна розвиватися як комплексний бібліотечний центр у поєднанні традиційних та комп`ютерних технологій.

Підсумки дослідження дають підстави стверджувати, що в умовах сьогодення бібліотека набула особливої ваги у навчальній, науковій та соціально-культурній сфері університету. Її послугами користується значна частина студентів. Опитування дало можливість зробити комплексну оцінку стану бібліотеки, визначити місце бібліотеки в житті студентів університету, визначити пріоритети в інформаційних потребах користувачів та ступінь їх задоволення, дізнатися думку відвідувачів щодо покращення діяльності бібліотеки.

Марія Фіткаленко,
провідний бібліотекар
Тетяна Маєвська,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки