-= Меню =-

Зачаття світу – писанка чарівна

Зачаття світу – писанка чарівна –

пульсує дивоцвітом ліній.

І Вічне Дерево Буття

Буяє Світлом від Ярила.

І носить Діва Україна

Під серцем

Сонячне Дитя.

Господь Йому дарує Крила

Крізь морок пронести

свій Хрест,

щоби в нас Дух

Козацький скрес.

Христос воскрес!

Христос воскрес!

Христос воскрес!

Лідія Дубиківська

Велика подія – світле Христове Воскресіння – святкується усіма християнами, а у православних віруючих вважається найбільшим з усіх свят – Святом свят і Торжеством торжеств. Це свято ще називають Пасхою, або Великоднем, – днем, коли стався наш перехід від смерті до життя, від землі до неба...

Головним предметом великоднього обряду є крашене (крашанка) або розмальоване (писанка) яйце, що символізує зародження нового життя.

В нашому університеті вже стало доброю традицією проводити майстер-класи з писанкарства. А починалась ця цікава і пізнавальна справа 5 років потому. 3 травня 2013 року на абонементі художньої літератури відбувалось чергове засідання літературної студії «Алеями вічного саду», присвячене Великодню. Літстудійці спробували свої сили у розпису дерев’яних писанок.

Тематику кожен обирав особисто, але весняний настрій відчувався навіть у кольорах. Використовували акварельні фарби, олівці й туш. Читачі абонементу художньої літератури знайомі з книгою Ади Роговцевої «Мій Костя», присвяченій Костянтину Степанкову, який до того, як стати відомим актором, навчався у нашому навчальному закладі. На п’ятій сторінці книги цікавий малюнок: писанка «Небесні олені», який вдало скопіювала Альона Крохмаль.

Тоді їх було шість: Альона Крохмаль, Михайло Орєхов, Аня Топурія, Марія Михайлова, Катерина Огурецька та Анатолій Ріпка. А точніше сім. Катерина Огурецька, ще сама не знала, що в грудні стане мамою. Її жовто-блакитна писанка, оздоблена теплими сонячними променями і першою рослинкою, стане радісним символом для родини, яку я маю надію передати маленькому Тимофію у день народження.

А поки його писанка прикрашає вернісаж «Великдень» на абонементі художньої літератури.

У колі сьогоднішніх першокурсників агрономічного факультету мені було приємно розповідати про колишніх студентів. Разом із новим поколінням студентів та їх наставниками брати участь у майстер-класі, який провела викладач Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу                ім. Т.Г.Шевченка Наталія Козак. На згадку про співпрацю пані Наталя подарувала одну із  своїх робіт музейній кімнаті нашої бібліотеки.

Гарна атмосфера заходу залишилась на фотографіях і в душах учасників, а ще віра, що після Великодня всі стануть кращими. Тому що Христос Воскрес!

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки