-= Меню =-

Збереження лісів – збереження планети

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день лісу, або Всесвітній день захисту лісів.

Основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимість лісових екосистем. Україна, незважаючи на невелику лісистість території, за площею та запасами лісу є європейською лісовою державою. За площею лісів Україна посідає восьме місце в Європі.

Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це не лише чиста прісна вода, безпечна домівка для наших рослин і тварин, деревина для наших будівель, сировина для паперу, пилок та нектар для бджільництва, неймовірна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об’єктів. Це – саме життя.

Із прадавніх часів і до наших днів ліс давав деревину, паливо, продукти харчування та ліки. Ліси створюють умови для існування багатьох видів рослин і тварин, захищають та підтримують різноманіття як окремих груп організмів, так і екосистем.

Дерева, без яких неможливо уявити собі ліс, є безцінною складовою довкілля: вони регулюють кругообіг води, як фільтри очищують забруднене повітря, виробляють кисень, насичують атмосферу озоном, знижують рівень шуму, перешкоджають сильним вітрам, поглинають пил та гази, захищають ґрунт від ерозії та регулюють температуру. Таким чином, ліси відіграють вирішальну роль у формуванні клімату та ландшафтів, та є привабливим місцем для відпочинку і розваг.

Ліс – це не тільки «легені планети» , це середовище проживання третьої частини всіх видів рослин, тварин і грибів, що існують на планеті. Без лісу вмирають річки і озера, без лісу світ стає мертвою пустелею. Тож бережімо ліс!!!

Наталія Поліщук,
бібліотекар II категорії

Останні новини Наукової бібліотеки