-= Меню =-

Здоров’я – головне багатство

Із середини першого століття нової ери до нас дійшов вислів стародавнього римського поета, сатирика Ювенала «Orandum est, ut it sit mens sana in corporе sano». Цей вираз у результаті курйозного перекладу, спотвореного помилково чи то ідейно заангажованого в радянські часи, набув змісту: «У здоровому тілі – здоровий дух», замість «Треба молитись, щоб розум був здоровий у здоровому тілі». Дослідники дореволюційного періоду перекладали цей вислів саме так. І вислів цей спрямований проти однобічного захоплення тілесними вправами і, по суті, закликає до відповідних дій.

То що потрібно робити людині? Як не занапастити своє єдине (а якщо не єдине, то ми про це не знаємо) життя, життя як чудо, яке дано тобі Богом? Вищим розумом? Твоїми батьками? Твоїм родом?

І хоч розум, дух, душа мабуть все-таки первинні по відношенню до тіла, у понятті «здоров’я» все це переплетене. Проаналізуємо, що реально залежить від нас, а на що ми не можемо вплинути, особливо коли сучасному суспільству з його бізнес-індустрією – від гігантської мережі медзакладів в усьому світі до самої дохідної (після торгівлі зброєю та наркотиками) фармакологічної промисловості – природний для людини, стан фізичного благополуччя невигідний?

Тютюн, алкоголь, небезпечна їжа… Одним словом, перейти повністю на здоровий спосіб життя доволі складно, а й в чомусь практично неможливо.

Але ми до цього прагнемо. І треба розібратися в тих факторах, які впливають на людське життя і які ми можемо чи не можемо змінити. Виділимо такі їх види:

ВООЗ подає деякі фактори у відсотковому відношенні: по 10 % – гени і медицина, 20 % – екологія. Хоча для тих, хто живе біля хімкомбінату, ця складова сягає далеко за 20 %. Поки ми молоді, наш організм може протистояти великій кількості шкідливих зовнішніх факторів. І багато людей легковажно відносяться до свого здоров’я, віддаючи перевагу цигарці і зловживаючи алкогольними напоями. Але з часом весь колись випитий надлишковий алкоголь і цигарки даються взнаки букетом хвороб. Лише ведення здорового способу життя замолоду може захистити від таких випадків.
Отже, на що потрібно звернути увагу та що є основами здорового способу життя:

Можна додати корисні поради, які стосуються емоційного та інтелектуального здоров’я. Внесіть різноманітність у свій звичайний день. Найдіть захоплення, яке подарує багато позитивних емоцій. Приділяйте час і увагу своїм почуттям, спілкуйтесь з друзями, сім’єю, радуйте себе і оточуючих просто так, без причини, добре відпочивайте від міської суєти. Читайте книги, слухайте музику, яка вам подобається, займайтеся творчістю. Треба насолоджуватись життям та займатися приємними справами, тоді ваш настрій буде добрим, а хвороби будуть оминати вас. Деякі вчені, наприклад Ганс Сельє, впевнені, що всі хвороби є так званими «психосоматичними», а не тільки деякі з них.
Щодо інтелектуального здоров’я, то для нього психологи рекомендують кросворди і книги, тренінги, які розвивають пам'ять, вивчення мов, комп’ютерні курси, а також багато інших справ.
Вивчайте корисну літературу. Можна почати з чудової книги Стівена Кові про сім звичок надзвичайно ефективних людей. Постійно мотивуйте себе в досягненні мети, а також виробіть свою мотивацію до занять спортом.
Є така фраза: «Всі наші проблеми – від голови». Тому не засмічуйте її образами, проблемами, неприємностями. Краще виберіть свій вірний шлях – шлях до здорового способу життя та емоційної рівноваги.

Будьте здорові та щасливі!

Наталія Чернова,
бібліотекар I категорії Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти