-= Меню =-

Зустріч з Почесним працівником Гідрометеослужби України начальником метеостанції Умань Галиною Волжаніною

Працівники Наукової бібліотеки спільно зі студентами факультету агрономії 22-аг групи (куратор Андрій Новак) і 21-а групи (куратор Олександр Карнаух) організували тематичну зустріч з Почесним працівником Гідрометеослужби України начальником метеостанції Умань Галиною Волжаніною.

Кожен рік, 23 березня, під егідою ООН проходить Всесвітній день метеорології. У 1950 році саме в цей день набрала чинності Конвенція Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), яка стала спеціалізованою установою в області метеорології (погода і клімат), оперативної гідрології та суміжних геофізичних наук. До складу ВМО входить 191 країна. ВМО присвячує кожен щорічний Всесвітній метеорологічний день певній темі й проводить відповідні пропагандистські заходи.

У своєму виступі Галина Олексіївна ознайомила присутніх з історією метеостанції, яка є найстарішою єдиною реперною станцією на Черкащині, структурним підрозділом Черкаського обласного центру з гідрометеорології.

Зокрема наголосила, що започаткована при Уманському середньому училищі землеробства та садівництва (у 1985 р.), яку відкрив і очолив викладач фізики, хімії та метеорології В.О. Поггенполь. З початку свого існування метеорологічна станція Умань мала всього 13 приладів, а через 10 років їх було вже 40.

Більш як 130 років метеостанція проводить спостереження, дані яких надходять в мережу Всесвітньої метеорологічної організації, що має унікальні можливості для участі в національних і глобальних проблемах.

Працівники метеостанції 8 раз на добу проводять спостереження за температурою і відносною вологістю повітря, напрямком та швидкістю вітру, температурою на поверхні грунту та снігового покриву, атмосферним тиском, кількістю та висотою хмар, опадами, атмосферними явищами, слідкують за утриманням метеорологічного майданчика.

Андрій Новак зауважив, що статистика за останні 10 років показує, що 80 процентів усіх стихійних лих має метеорологічне або гідрологічне походження. За останні 30 років стихійні лиха забрали життя понад 2 мільйонів людей.

Андрій Васильович розповів про глобальні системи спостережень, супутникові системи, синоптичну карту, глобальні зміни клімату їх причини та прогнози. А також нагадав, що студенти повинні дбати про майбутнє, піклуватися про стан довкілля і брати активну участь у співпраці з метеостанцією.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії