-= Меню =-

23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права

Книга з давніх-давен стала невід’ємною частиною повсякденного життя, і ми загубили здатність повсякчас знов і знов шанобливо захоплюватись дивом, в ній явленим
С. Цвейг

Всесвітній день книги та авторського права відзначається щорічно 23 квітня, починаючи з 1996 року. Рішення про святкування було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року й прийнято з метою просвіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знань, найбільш надійним способом їх збереження. В резолюції відзначається також ефективність проведення в цей день книжкових виставок та ярмарок.

Чудова традиція святкування Дня книги народилась в Каталонії у День Святого Георга, коли традиційно дарували троянду за кожну куплену книгу. Цього дня також було прийнято дарувати книги близьким. Однак, серйознішою причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад: Мігель Сервантес, Вільям Шекспір, Лопе де Вега, Моріс Дрюон, Володимир Набоков та ін. До названих можна також зарахувати Григорія Тютюнника, Василя Земляка, Олександра Гаврилюка, Андрія Куркова.

У Всесвітній день книги і авторського права, який святкують у 190 країнах світу, вся спільнота – і ті, хто читає, і ті, хто пише, видає та продає книжкову продукцію, – складають програми заходів, які свідчать про їхню любов до книги. Відбуваються зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист друкованого слова, фестивальні читання, розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і безоплатно роздають його відвідувачам книжкових магазинів.

Книга – це незамінний носій інформації. Завдяки книгам, ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розумінню краси нашого людства. У світі багатого культурного різноманіття та саме книга є певним вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес.

Із книгою і словом подружися,

Хай буде книга – твій насущний хліб.

Тож зачерпни із неї і напийся

Снаги, що в серці залишає слід.

Побільше, друзі, книг читайте –

Це найсолодша серед зваб.

А ще, крім того, пам’ятайте,

Що дружба – найцінніший скарб.

Читайте книги, юні друзі:

Учіться мріяти й творить,

І будуть невмирущі музи

Про вас з любов’ю говорить.

Хай книга щира і нова

Нам буде як життєва спрага.

Для усіх, хто шанує й розвиває друковане слово у читальній залі №2 представлена виставка «З книгою через віки». Запрошуємо до перегляду.

Віра Побережець,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»