-= Меню =-

5 червня – Всесвітній день навколишнього середовища

Все на землі, все треба берегти –

І птаха й звіра, і оту рослину,

Не чванься тим, що цар природи ти –

Бо врешті, ти його частинка.

Друже мій, люби життя,

Люби людей, природу,

А кривду кинь у забуття,

Як камінь в тиху воду.

Б. Лепкий 

В 1972 році генеральна Асамблея оголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища і закликала уряди і організації системи ООН щорічно проводити в цей день на всесвітній основі заходи, що підтверджують їхнє прагнення до збереження і поліпшення навколишнього середовища, з метою поглиблення знань про довкілля. Вибір цієї дати обґрунтований тим, що в цей день відкрилася Конференція ООН з проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972 рік), з якою розпочалося створення Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

      Охорона навколишнього природного середовища - форма взаємодії людини й природи. Вона є системою державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й природи, збереження та відтворення природних ресурсів.

       Ми повинні усвідомити, що зберегти природу у стані, придатному до життя людини, можна тільки спільними зусиллями. Тому за нагодою зробимо хоча б один крок до покращення стану природного довкілля. Кожен для себе повинен обрати його сам - дехто відмовитись у цей день від поїздки транспортом, хтось посадить дерево, а інший нарешті прибере сміття у своєму дворі. Лише разом ми зробимо навколишнє природне середовище кращим. Пам’ятаймо, що забруднюючи довкілля, ми шкодимо, насамперед, собі та своїм нащадкам. Саме від нас залежить наше майбутнє. 

               Всесвітній день довкілля вважають однією із найважливіших дат в екологічному календарі.

На абонементі №1 Наукової бібліотеки  на вас чекає виставка присвячена Всесвітньому дню навколишнього середовища. 

Оксана Борейчук,

бібліотекар Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»