-= Меню =-

9 серпня – Всесвітній день книголюбів

Бібліотека Уманського національного університету садівництва поспішає привітати своїх читачів зі Всесвітнім днем книголюбів, що відзначається щороку 9 серпня у всьому світі. Свято творене було у Сполучених Штатах Америки. Дуже швидко День любителів книг здобув популярність і в інших країнах світу, ставши Всесвітнім. Його відзначають письменники, видавці, бібліотекарі, працівники друкарень, книжкових магазинів. Безумовно, головними шанувальниками даного святкового заходу є читачі, книголюби, ті люди, для яких власне книга і створюється.

Читання книг – це інвестиція у розвиток своєї особистості, свого характеру та кругозору. Воно відмінно позначається на пам'яті людини, сприяє збагаченню її внутрішнього світу, збільшує словниковий запас, сприяє виробленню більш чіткого мислення, за рахунок цього ми більш ясно формулюємо і висловлюємо свої думки, розвивається наше логічне мислення, поліпшується спостережливість і стає гострішим наш розум.

Без перебільшення можна сказати, що книги допомагають нам краще розуміти один одного, відчувати себе менш самотніми і висловлювати свої складні емоції словами. Книги настільки сильні, що можуть переносити нас у часі і просторі – в минуле, сучасне, майбутнє. Вони здатні навіть перемістити нас в далекі світи, наприклад, в інші галактики.

Книги мають величезний вплив на наш духовний розвиток і на наші моральні орієнтири. Іноді, прочитавши той чи інший класичний твір, люди починають змінюватися в кращий бік. Вчені довели, що читання допомагає людському організму довше залишатися молодим. Люди похилого віку, які багато читають, здатні переводити слова в уявні форми і образи, а це позитивно позначається на когнітивних функціях, читання дуже допомагає концентруватися. Можна з упевненістю сказати, що читання книг є універсальним способом, який зберігає живий розум навіть в старості.

У Всесвітній день книголюба можна купити подарунки для своїх друзів-книголюбів, взяти участь в книжковому обміні, влаштувати книжкову тематичну вечірку... і обов’язково переглянути бібліотечний відео репортаж «ЦІКАВО ПРО КНИГИ», підготовлений працівниками бібліотеки Уманського національного університету садівництва.

Магія книги – особливе таїнство. Доторкніться до нього і ви відчуєте подих вітру, аромат квітів, емоцію спілкування, щастя, лагідний дотик дитини, вдячний погляд людини похилого віку, допомогу у навчанні, креативність наукових підходів, безмежну любов і ще багато, багато чого. Читайте і не втрачайте задоволення від читання. Даруйте книги читачам, бібліотекам, друзям, рідним, дітям. Популяризуйте читання кожного дня, кожної хвилини, і світ стане кращим.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України