-= Меню =-

Андрій Кокотюха – бренд детективної story

Андрій Кокотюха – журналіст, сценарист, відомий український письменник. Його часто називають «батьком українського готичного детективу», а практично всі його твори є бестселерами. У своїх роботах він активно піднімає питання, пов'язані з актуальними соціальними та суспільними проблемами нашої країни. І саме завдяки тому, що в своїх роботах Кокотюха змішує фольклор та містику, його роботи і користуються такою популярністю серед читачів.

Прізвище Кокотюха стало своєрідним брендом, насамперед сучасної літератури, а ще журналістики, кінематографії і блогосфери.

Андрій Кокотюха народився у Ніжині, 17 листопада 1970 року, в родині медичної сестри та зварювальника. Хлопчик очевидно мав хист до писемності. В дитинстві Андрій мріяв стати бібліотекарем, але доля поєднала його з книгою на свій розсуд… В першому класі він написав свій перший художній твір, правда нікому його не показав і донині. До 12 років хлопець захоплювався лише казками, а ось перше серйозне оповідання він опублікував у 17 років. Однак справжня популярність прийшла до автора в 21 рік, після того, як до уваги читачів була представлена кримінальна повість «Шлюбні ігріща жаб». Після закінчення школи юнак вступив на факультет журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка. Покликання письменника і освіта журналіста не завадила молодому таланту урізноманітнити свою трудову діяльність. Він працював збиральником меблів, різноробочим, муляром на будівництві, пакувальником книг.

Андрій Анатолійович – за освітою журналіст, але прославився як письменник і сценарист. За однією з його журналістських публікацій на студії ім. О. Довженка зняли фільм під назвою «Тупик». Також були екранізовані його детективні романи «Темна вода», «Легенда про безголового», трилер «Повзе змія». Він написав сценарії для кількох документальних фільмів із циклу «Кримінальні історії» на каналі ISTV. Автор постійно співпрацює з найбільш популярними українськими газетами, журналами та телеканалами. Твори Кокотюхи були відзначені безліччю нагород. У 2012 році став «Золотим письменником України».

Андрій Кокотюха автор книг: «Повернення сентиментального гангстера», «Нейтральна територія», «Ментівське місто», «Відпрацьований матеріал», «Мама, донька, бандюган», «Кримінальна Україна», «Любити живих» (у співавторстві з Максимом Розумним) , «Повзе змія», «Таємниці і загадки України», «Резонансні справи МВС» (у співавторстві з Костянтином Стогнієм), «Шукачі скарбів», «Юля» (автор-упорядник), «Темна вода», «Зоопарк або Діти до 16 років », «Легенда про безголового », «Чужі скелети», «Пророчиця », «Рік пригод», «Таємниця козацького скарбу» та інших.

Андрій Кокотюха – письменник, що досконало знається на створенні динамічного, заплутаного та місцями моторошного детективу. Кожен новий роман автора тримає в напрузі та невідомості. Ніколи не знаєш, чого очікувати, перегортаючи сторінку. «Золотий письменник України», володар численних нагород та відзнак гарантує: ви будете вражені.

Тож запрошуємо до бібліотеки УНУС на знайомство із творчим доробким. Ми не можем похизуватись великим вибором книги, але все ж маємо у фонді декілька примірників його творів – детектив та історичний роман. Отже, спочатку про них…

Вигнанець і перевертень
Зима 1913 року. Колишній київський слідчий, а тепер вигнанець Платон Чечель виконує в Харкові делікатне доручення. На запрошення господарів він приєднується до компанії гостей у їхньому маєтку. Починаються таємничі вбивства – один за одним гинуть гості. Здається, їхні смерті пояснити неможливо, адже загиблих нібито ніщо не пов’язує. Та що насправді криється за блискучим фасадом будинку мільйонерів?
Червоний
Ця книга – це три розповіді про Данила Червоного від його найзапекліших ворогів.
Міліціонер Михайло Середа щиро вважав упівця Червоного ворогом. У повоєнні роки він, не жаліючи себе, чинив перепони повстанцям. У цих зіткненнях він утратив кохану, та зберіг чоловічу гідність. І не міг не визнати, що Данило – безстрашний воїн.
Полковникові КГБ Льву Доброхотову таки вдалося заманити вояка у пастку. А Уляна, дівчина Данила, стала жертвою чекістів. Тепер на ватажка повстанців чекав нелегкий шлях до ГУЛАГу.
Воркутлаг. Колишній червоноармієць Віктор Гуров упевнений, що потрапив сюди випадково, а ось ворогам країни рад саме тут і місце. Та гідність і щирість Данила, його переконання і надзвичайна душевна міць змушують Віктора замислитися…

Андрій Анатолійович Кокотюха – один з найплідніших українських авторів. Багатство і різноманіття його творчості важко вмісти в одному літературному огляді. Бібліотекарі абонементу художньої літератури пропонують познайомитись з його творами, написаними в детективному жанрі.

Привид iз Валової
Львів. 1909 рік. У кишені трупа, знайденого у будинку на вулиці Валовій, виявили візитівку Клима Кошового. Смерть сталася за досить дивних обставин, хоча офіційно це нещасний впадок. Але той дім має у Львові недобру славу. Кажуть. у ньому вже сто років блукає привид Чорної пані. Всякого, хто зустрінеться з нею, чекає погибель...
Адвокат iз Личакiвської
Ретрокнига «Адвокат із Личаківської» переносить читача на початок ХХ століття, а саме 1908 рік та розповідає про молодого киянина Клима Кошового, який дивом вирвався з тюрми й тікає від переслідувань царської влади до Львова. Але й тут його заарештовує поліція – біля трупа відомого адвоката Євгена Сойки. Покійний мав у місті сумнівних друзів та могутніх ворогів. Самогубство чи вбивство? Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць. На шляху зухвалі батяри, міські кримінальні королі та російські терористи-бомбісти. А ще поліцейський комісар Марек Віхура, в якого Клим постійно плутається під ногами. Правда приголомшить Кошового та його нового відданого друга Йозефа Шацького. Й назавжди змінить долю загадкової та впливової красуні Магди Богданович...
Автомобіль з Пекарської
Львів, 1911 рік. У центрі міста, на вулиці Пекарській, у власному розкішному автомобілі знайдено мертвою доньку нафтового магната. У вбивстві підозрюють її таємного коханця. Це – Густав Сілезький, один із королів львівського злочинного світу. Він може довести свою невинність, та докази готовий довірити лише одній людині – Климу Кошовому. Тепер герой повинен знайти справжнього вбивцю, аби витягнути давнього знайомого з тюрми. У пошуках йому допомагає вірний друг Йозеф Шацький, і разом вони розкривають брудні таємниці з життя міської аристократії. Люди в масках, кримінальні ватажки, мільйонери, провокатори – підозрюються всі. І все ж найбільший ризик для Клима Кошового – його приватне розслідування категорично не подобається впливовій красуні Магді Богданович...
Чорна мітка
Працівник полтавської філії банку з гарною репутацією виявився шахраєм і втік. Справа нудна, рутинна, і Лора Кочубей береться за неї лише через нагоду поміняти оточення. Але невдовзі знаходять труп, і тепер шахрая вже підозрюють у вбивстві спільника. Далі несподіваний поворот: убитий напередодні смерті отримав на смартфон загадкову погрозу – чорну піратську мітку з написом «Вирок». Відтак виявляється, що схожі мітки отримали ще кілька людей. Таксист, коханка бізнесмена, лідер молодіжної кримінальної групи… Єдине, що їх пов’язує, – вони скоїли злочин і уникнули кари. Та чому чорна мітка приходить і Лорі?
Вигнанець і чорна вдова
Весна 1909 року. Київський слідчий Платон Чечель викриває жорстокого вбивцю юних дівчат – доньку таємного радника з Петербурга. Та панянка гине за тих самих обставин, що і її жертви, тож впливові родичі звинувачують Чечеля в наклепі. Для суспільства Платон стає вигнанцем. Єдиний вихід не опинитися на каторзі – урятувати життя мільйонера фон Шлессера, якого нібито хоче вбити молода дружина, що вже здобула славу чорної вдови. Утім, барон помирає, і це лише початок серії холоднокровних убивств. Під підозрою всі спадкоємці і навіть сам Платон... Вигнанець змушений розплутати клубок смертей та дізнатись, хто винен, щоб не тільки запобігти новим злочинам, а й врятувати себе.
Легенда про Безголового
Дія роману відбувається у містечку Дунаївцях на Поділлі. Тут орудує маніяк, котрий убиває людей, відрубує їм голови та заховує невідомо де, а тіла нещасних залишає у людних місцях. Як виявилося, нинішні жахливі події перегукуються, більше того – безпосередньо пов’язані з давньою легендою про Безголового – жорстокого мучителя простого люду пана Ржеутського, якого колись покарали за численні кривди, відтявши голову. Волею долі у центрі подій опиняється київський адвокат Лариса, завдяки котрій місцева поліція розплутує ці страшні й загадкові убивства. Для шанувальників детективного жанру.
Натурниця з Латинського кварталу
Зима 1924 року. Париж готується до літньої Олімпіади. Але перше велике спортивне свято повоєнної Європи під загрозою: містом орудує невловимий серійний убивця. На місцях своїх жахливих злочинів він відтворює з тіл жертв сюжети картин відомих французьких художників. Це – послання вбивці світові. Прочитати їх може не кожен, а взяти слід маніяка – й поготів. Ось де знову стане в пригоді Клим Кошовий, колишній адвокат, ветеран війни, емігрант без громадянства й батьківщини. Для Клима ця справа вкрай важлива, адже знову зблизить його з Магдою Богданович – втраченим та знову віднайденим коханням. На шляху до істини – моторошні таємниці паризьких нетрів і змагання з убивцею у кмітливості: невчасно розгадана чергова загадка може коштувати Климові життя...
Життя на карту. Київська сищиця
Чи може жінка щось тямити у слідстві? На початку ХХ століття мало хто відповів би ствердно. Тому ніхто не хотів слухати молоду вдову Анну Вольську. Поліція була певна: смерть Івана Вольського – нещасний випадок. Та Анна знала: це вбивство. Іван саме розслідував серію загадкових самогубств, але хтось намагався прикрити справу і знищити свідків. Анна вирішує продовжити розслідування чоловіка. На її боці – віддана покоївка Христина, авантюристка Роза і репортер Гліб Коваленко. Проти неї – таємна спільнота вбивць і продажні поліцейські чиновники. Анна виявляє картярський клуб, де гравці ставлять на кін власні життя, а отже, впритул наближається до викриття таємного товариства убивць. Однак раптом виявляється: сліди ведуть у протилежний бік...
Розбите дзеркало
Лора Кочубей – домосідка. Вона не любить відряджень, тож не збиралася затримуватися у Чернігові. Розбереться із проблемною нерухомістю швидко, гадала вона. Але все пішло не так після раптової смерті конкурента. Тіло молодого адвоката знайшли перед розбитим дзеркалом. Старий будинок, за який велася суперечка, сто років тому став місцем страшного злочину. З тих часів побутує легенда: варто комусь зайти в будинок, як там пробуджуються демони. Порушник спокою бачить їх у дзеркалі, серце від побаченого зупиняється. Лора не вірить у страшну казку, аж поки кожен наступний день не приносить новий труп. Тіла знаходять у різних місцях, жертви – різні люди, їх об’єднує лише рік народження і розбите дзеркало біля кожного. Колишній слідчій треба розгадати загадку: це жертви моторошного прокляття чи хтось почав смертельне полювання...
Лихе око. Павутиння мороку
Лора Кочубей їде до Житомира, щоб залагодити дрібну проблемку, яку створив охоронець банку Вадим. Його дружина Зоя переконана: колишня свекруха, Віра Домонтович, його зурочила. Декілька років тому Віра скоїла злочин і сіла до в’язниці. Поки жінка відбувала покарання, її син – перший Зоїн чоловік – трагічно загинув. І коли Віра вийшла на волю, пішли чутки: вона мститься кожному, кого вважає винним у смерті сина. Її лихе око прирікає на загибель. Усе це попервах видається маячнею, та під час першої і єдиної зустрічі Віра Домонтович устигла кинули своїм лихим оком і на Лору Кочубей…
Зламані іграшки. Київська сищиця
Рання осінь 1901 року. Безслідно зникає юна донька депутата Думи. Та поліція не може оголосити дівчину в розшук офіційно. Адже в такому разі розкриється неприємний факт – розбещена юнка задля розваги й грошей приймала клієнтів у таємному салоні розпусти. Обставини справи змушують поліцейське керівництво звернутися по допомогу до блискучої сищиці Анни Вольської. Пані детектив дізнається приголомшливе: зникла донька можновладця ще й вербувала дівчат для подібної «роботи». Здається, Анна от-от наблизиться до розкриття справи. Аж раптом зниклу дівчину знаходять мертвою, з обличчям, загримованим під ляльку. І це вже не перша жертва вбивці, прозваного Лялькарем. Сліди ведуть до Одеси – але тепер уже Лялькар полює на Анну. Не ясно, чи правильний слід узяла Анна...
Різник із Городоцької
Львів, 1913 рік. Напередодні Різдва жорстоко вбито кількох дівчат легкої поведінки. Газети дали невловимому вбивці прізвисько – Різник із Городоцької. Але кримінальна хроніка та інші сенсації більше не цікавлять уже відомого читачеві львівського адвоката Клима Кошового. У нього життя налагоджується: він має адвокатську практику, заможну клієнтуру, повагу в суспільстві й наречену – відому акторку театру і кіно. Та захищати хворого юнака, якого підозрюють у жорстоких вбивствах, Кошовий усе ж таки погоджується. Програти він не може, а перемога – це додаткова й гучна реклама. Але щойно невинний виходить на волю, на Клима починається справжнє полювання. Щоб урятувати своє життя, йому треба якнайшвидше знайти Різника. Так починаються пошуки, котрі приводять Кошового та його друга Йозефа Шацького в стіни психіатричної лікарні, відкривають світ львівських повій і таємниці хворих душ. Клим не знає, як Різник змінить його життя. І тим більше не уявляє, що ця справа підніме завісу над однією з таємниць впливової красуні Магди Богданович…

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»