-= Меню =-

Бібліотечна вікторина до Дня пам’яті Героїв Крут

Плаче сива мати, плаче Україна,

важко віддавати на хрест їй дитину.

Молоді, прекрасні у лиху годину

серцем заступили свою Батьківщину.

Ой не плачте ж, мати, нене Україно,

бо то наша доля, доля соколина,

бо ми свою силу, дужу, молодую,

перелили в віру, вірную, святую.

Нею відродилась Украйна –держава,

нею буде жити українська справа!

Ми ж заприсягнемось високій могилі

вірою служити Україні милій.

                                      Наталія Романова

Бій під Крутами набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. Цей бій був епізодом збройного конфлікту між Українською Народною Республікою та радянською росією.

Це сьогодні поняття «Україна», «українці» є цілком звичним у світі, а в 1918 році визнати себе українцем було дуже сміливим кроком, а стати на захист незалежної України було відчайдушним вчинком. Тому в  українській історії, здається, немає події, більш міфологізованої, ніж Крутянська. Від початку достовірних відомостей про фактичну сторону бою було надзвичайно мало, дізнавалися про нього в основному з розповідей. Не існувало, або принаймні досі не виявлено жодних офіційних політичних або військових документів.  Тому, до сьогодні, попри масу публікацій, бій під Крутами є «білою плямою» нашої української історії.

З нагоди Дня пам’яті Героїв Крут працівники бібліотеки Уманського національного університету садівництва підготували для Вас вікторину «ПРАВДА ЧИ ФЕЙК?». Під час гри потрібно визначити правдивість чи хибність  неоднозначних представлених  тверджень про події бою під Крутами. Спробуйте  підійти до поданих визначень та фактів з точки зору історичної дійсності і зверніть увагу на деталі. Бажаємо успіху!

Наталія Олейніченко, заступник директора бібілотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»