-= Меню =-

Україна: шлях до незалежності

28 липня 2023 року Україна відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення. Але вже наступного 2024 року дане свято відзначатиметься 15 липня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. За відповідний законопроект, внесений Президентом, Верховна Рада проголосувала  14 липня.

Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоукраїнської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності.

Давня Україна успішно долучалася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Без знання багато тисячолітнього досвіду людства неможливо зрозуміти сучасне, передбачити, а тим більше успішно будувати майбутнє. Не випадково впродовж століть загарбники намагалися викорінювати зі свідомості українців найменші ознаки їхнього національного буття, передусім історію і рідну мову — ті головні компоненти, без яких, за словами О. Гончара, повноцінне існування нації — неможливе.

Але незважаючи ні на що, Україна відбулася як держава здатна утверджувати демократичні цінності, відстоювати свободу, гідність та розмаїття, захищати свій суверенітет і територіальну цілісність. Нам вдалося побудувати суспільство в якому знаходять спільну мову та взаємну повагу різні етнічні релігійні соціальні групи.

З нагоди Дня Української Державності бібліотека УНУС підготувала віртуальну книжкову виставку «УКРАЇНА: ШЛЯХ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ», яка презентує книги з історії української державності, написані відомими сучасними істориками, письменниками, авторами численних наукових розвідок. Не пропустіть таку чудову нагоду поглибити свої знання про нашу державність та відсвяткувати День Української державності разом з нами!

Наталія Олейніченко,

заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України