-= Меню =-

Даруйте книги вже сьогодні!

14 лютого – Міжнародний день дарування книг – одне з наймолодших свят в календарі, його святкують з 2012 року. Започаткувала цей день засновниця відомого сайту дитячої книги (Delightful Children`s Books) в США, бібліотекарка Еммі Бродмур.              

Як пише вона у своєму блозі: «Мене звуть Еммі Бродмур, і я почала вести блог тут, у Delightful Children's Books, ще в 2010 році. У 2010 моїм дітям було 1, 3 і 6 років. У той час я захоплювалася вихованням трьох допитливих і творчих дітей, тому книги і читання допомагали мені». Одного дня до Еммі з доволі цікавим питанням звернувся її маленький син – він запитав, чому немає у календарі спеціального дня, коли люди дарують один одному книжки. Цікавість маленького хлопчика привела Еммі до захоплюючої ініціативи – дарування книг друзям, малознайомим людям і навіть незнайомим просто на вулиці. Її підтримали родичі, колеги, друзі з соціальних мереж.

Згодом, така ідея дарування книжок перетворилась на всесвітню ініціативу дарування книг: в бібліотеки, або ж просто між собою, адже книга – найкращий подарунок.

У 2014 році Еммі Бродмур отримала ступінь магістра бібліотекознавства в Університеті Іллінойсу Шампейн-Урбана. Потім три роки читала лекції шкільним бібліотекарям. Завдяки своїй освіті та досвіду роботи захопилась тим, щоб допомагати бібліотекарям підтримувати високу якість освіти в школі. Як зізналась Еммі Бродмур: «Я хочу допомогти виростити покоління допитливих, творчих дітей, які люблять книги та читання. З цією метою я запускаю новий блог: The Curious Kid’s».

За 11 років Міжнародний день дарування книг перетворився на глобальну акцію: його відзначають книголюби з США, Великобританії, Австралії, Канади, Франції, Індії, Ірландії, Японії, Нової Зеландії, Філіппін, Туреччини, Сінгапуру, Німеччини, Нігерії, Нікарагуа, Бразилії, Єгипту, Польщі, Греції, Португалії, Мексики, Македонії, Угорщини, Ізраїлю, Китаю, Болгарії, Пуерто-Ріко. Книголюбам з України також припало до душі це інтелектуальне свято, як символ миру і доброти.

Мої колеги вважають, що День дарування книг об’єднує тих, хто дарує книги і тих, хто намагається прищепити любов до читання – батьків та бібліотекарів. В усі часи книга була і залишається найкращим подарунком. Ми бажаємо разом з поеткою Надією Новицькою друзям нашої бібліотеки йти по життю з книгою:

Її думки, її цілюща мова
Знаходять місце в кожному із нас.
Ніхто не зможе погубити слово:
Не змиє дощ і не потопче час.
Її рядки розтоплять в серці кригу,
Лунає в них той солов'їний спів,
Що нам дарує й відкриває книга
У кожній літері її повчальних слів.
В її устах шумить і гра діброва,
Сміється небо і щебече птах.
О, як рятує нас книжкова мова
Своєю мудрістю на білих сторінках.

З нагоди Міжнародного дня дарування книг пропонуємо до перегляду віртуальний огляд літератури «КНИГИ З ДАРЧИМИ НАПИСАМИ НА АБОНЕМЕНТІ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ».

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»