-= Меню =-

День української писемності та мови: рідна мова – життя духовного основа

Цьогоріч Україна вперше відзначатиме День української писемності та мови 27 жовтня. 28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня.

Перенесення відзначення події пов’язане з переходом на новоюліанський календар, бо дата встановлення Дня української писемності та мови визначена у день пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

Завдяки мові та мисленню суспільство здатне змінювати навколишній світ. Недарма, українську мову називають солов’їною, адже вона багата на епітети та її звучання неймовірне. Безумовно, мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть, коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою.

Українські поети, художники, політичні діячі у всі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову. З року в рік наша мова збирає все більше справжніх прихильників. Вже з 1997 року щорічно в Україні святкують День української писемності та мови  .

У ці дні, під час війни, мовне питання набуло особливої актуальності у нашому суспільстві. Дуже багато людей, які раніше спілкувалися виключно російською, нині вивчають і використовують у спілкуванні державну. Якщо ваша українська наразі не ідеальна, не зважайте! Не потрібно соромитись. Розмовляйте, пишіть, читайте, дивіться, спілкуйтесь українською – і ви обов’язково відчуєте красу і багатство нашої мови.

А ми, бібліотека Уманського національного університету садівництва, допоможемо вам у цьому. На галузевому абонементі №1 університетської книгозбірні діє книжкова виставка «Нас єднає мова!». Вона допоможе кожному осмислити красу і багатство нашої рідної української мови, яка крізь тернисті століття пронесла свою велич, зберігаючи культуру і духовність нашої Батьківщини. На ній представлена художня, наукова, навчальна, публіцистична література, яка обов’язково знайде свого читача.

   

Тож запрошуємо до перегляду. Все буде Україна! Зі святом, любі читачі!

Оксана Борейчук, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України