-= Меню =-

Година мужності «Останній політ»

Одним із завдань інформаційно-просвітницької роботи бібліотеки Уманського національного університету садівництва є збереження та популяризація історії серед здобувачів освіти, науково-педагогічних працівників і співробітників. Адже ще Максим Рильський наголошував: «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани».

З огляду на це 14 листопада у бібліотеці Уманського національного університету садівництва відбулась година мужності «Останній політ», присвячена 70-річчю від дня народження льотчика, курсанта Юрія Гаврилюка, якій ціною власного життя у 1975 році відвів несправний літак від житлових будинків Софійської Слобідки, школи № 9, дитячого садка, дослідних полів Уманського національного університету садівництва, врятувавши тим самим не одне життя мешканців м. Умань.

      

На годині мужності були присутні голова Уманської міської ради ветеранів Олександр Безсмертний, голови первинних організацій ветеранів Уманської гімназії №11 Юлія Мельник та Уманського національного університету садівництва Маргарита Парубок. Провела захід провідний бібліотекар Наталя Михайлова.

Приємно, що в Уманському національному університеті садівництва шанують історію, адже цього дня читальна зала бібліотеки була переповнена відвідувачами. Присутні дізналися про життєвий шлях молодого юнака Юрія Гаврилюка, який завершився дуже рано, коли йому було лише 21 рік. Наталя Михайлова розповіла, що ще з малку він марив небом, мріяв про нього. І Юра впевнено прямував до своєї мети: він обрав професію військового льотчика та розпочав навчання в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Проте здійснитись мрії не судилось…

20 червня 1975 року, навчаючись на четвертому курсі, курсант Гаврилюк здійснив свій перший і останній бій. Як згадував його однокурсник В. Курдай: «Того дня, провівши його в повітря, ніхто не думав, що ми бачимо його останній раз. Злетів-впав-вибухнув-загинув… Але ніхто не посміє сказати, що він даремно прожив свої 20 років. Юрій вчинив так, як йому велів обов’язок справжнього льотчика».

Голова Уманської міської ради ветеранів Олександр Безсмертний розповів, що однокурсники Юрія Гаврилюка встановили на місці катастрофи пам’ятний знак. А також про перейменування провулку Лермонтова в районі Софійської Слобідки на провулок Юрія Гаврилюка. Він наголосив, що пам’ять про подвиг молодого льотчика майже пів століття зберігали учні школи №11, ветерани міста та авіаційного полку. Традиція повинна бути продовжена. Тому за домовленістю голів первинних організацій ветеранів Уманської гімназії №11 та Уманського національного університету садівництва Юлії Мельник та Маргарити Парубок було вирішено, що доглядатимуть за пам’ятним знаком студенти УНУС. Це історично правильно, бо знаходиться він біля старого університетського садка.

   

5 жовтня 2023 року студенти факультету лісового та садово-паркового господарства В’ячеслав Сивак, Андрій Голуб, Богдан Білецький та заступник декана з виховної роботи факультету лісового і садово-паркового господарства Валентина Мамчур разом з членом ради ветеранів міста Юлією Мельник впорядкували місце катастрофи. Так символічно естафету було передано студентству університету.

Година мужності «Останній політ» не обмежувалась вшануванням пам’яті про Юрія Гаврилюка. Адже бібліотекар Наталя Михайлова вела також мову про видатних українських пілотів та космонавтів, зокрема Леоніда Каденюка, про героїчних льотчиків, які виборювали і продовжують боротьбу за мирне небо під час російсько-української війни: пілота з позивним «Джус», Привида Києва та інших. Розповіді про них наскрізною ниткою обплели минулі, що давно стали історією, та сучасні криваві події, причиною яких стала збройна агресія росії проти України як держави, її суверенітету та незалежності.

Година мужності «Останній політ» в бібліотеці Уманського НУС завершилась хвилиною мовчання та вшануванням пам’яті захисників України. Герої живуть поки пам’ять про них зберігають нові покоління, які прийшли їм на зміну.

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України