-= Меню =-

Йозеф Конрадович Пачоський – знаний учений в галузі природничих наук (до 155-річчя від дня народження)

Напередодні 155-річного ювілею колишнього учня Уманського середнього училища землеробства і садівництва Йозефа Конрадовича Пачоського у музейній кімнаті бібліотеки розгорнута книжкова виставка «Йозеф Конрадович Пачоський учений з європейським ім'ям».

Йозеф Пачоський був видатним вченим в галузі природничих наук. Його перу належать понад 300 наукових праць. Майже 70 його публікацій стосуються флори України. Пачоський описав більше двох десятків нових для науки таксонів рослин. На честь вченого названо півтора десятка рослин.

Уманський період у житті Йозефа Пачоського свого часу досліджували: краєзнавець Лариса Цимбровська, доцент кафедри біології Уманського педагогічного університету Галина Чорна. Сьогодні гербарій, зібраний Пачоським в Умані та в околицях міста, досліджує доцент кафедри біології, куратор наукового гербарію Уманського національного університету садівництва (UM) Тетяна Мамчур.

Весь час науковці користуються фондами нашої бібліотеки. Книжкові пам’ятки дають наснагу і цікаві підказки дослідникам.

Відомий ботанік-флорист, систематик і геоботанік, зоолог народився 8 грудня 1864 року в с. Білогородка Дубнівського району Рівненської області (на той час Волинської губернії) у польській родині.

У 1878-1887 роках Йозеф Пачоський навчався в Уманському середньому училищі землеробства і садівництва. Одним з перших наставників, який визначив долю майбутнього вченого, став головний садівничий Царициного саду Владисляв Якович Скробишевський.

У 1887 році світ побачила перша наукова праця Пачоського «Очерки флоры окресностей г. Умани Киевской губернии». Опис 1062 вищих і частково нижчих рослин нарису сьогодні є предметом дослідження існування їх на описаних Йозефом Конрадовичем місцевостях.

У 1887 році Пачоського обирали дійсним членом Київського товариства природознавства, а у 1888-1894 роках він працював помічником головного садівничого Ботанічного саду університету Святого Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка).

До молодого дослідника виявив інтерес і відомий вчений ботанік – Іван Федорович Шмальгаузен. Йому доручили у складі експедицій Товариства природознавства досліджувати флору і фауну Херсонської, Астраханської губерній та Полісся.

У 1894-1895 роках Йозеф Конрадович працював садівником Петербурзького імператорського ботанічного саду.

Після переїзду до Дублян, він читав лекції з ботаніки і садівництва у вищій школі землеробства. В цей період, за дорученням Краківської академії наук, проводив дослідження флори Східної Галичини, Буковини, Угорщини, Західного Поділля, Бесарабії.

З 1897 року Пачоський працював губернським ентомологом у Херсоні. За його ініціативою 1906 році було відкрито природничий музей, яким Йозеф Конрадович керував до 1920 року. За цей час вчений зібрав гербарій, який налічує 22 000 екземплярів і збережено донині.

У 1918-1922 рр. професор Й.К. Пачоський читав лекції з природничих наук у Херсонському політехнічному інституті.

У 1922-1923 роках під його керівництвом працював відділ ботаніки заповідника «Чаплі» (Асканія Нова).

Знаковою подією у житті вченого стало перебування на посаді очільника заповідника «Біловезька Пуща» (Польща) з листопада 1923 року. До 1925 року він написав книгу «Ліси Біловежжя», яку науковий світ побачив лише у 1930 році, зібрав великий гербарій судинних рослин і брав активну участь у створенні музею Біловезької Пущі.

У 1925 році лекції професора Пачоського з систематики рослин слухали студенти Познанського університету. Польський період життя Пачоського сповнений спостереженнями, науковими дослідженнями – він був завідувачем кафедри систематики і соціології рослин Познанського університету, вивчав флору Польщі, Болгарії, Боснії. У 1932 році Пачоського обирали член-кореспондентом Польської Академії Наук. З 1938 р. він став почесним професор Познанського університету.

Страшна звістка про побиття улюбленого онука гестапівцями розірвала серце 78-річного Йозефа Конрадовича. Це сталось 14 лютого 1942 року.

На могильній плиті ученого у Познані лаконічний напис його рідною польською мовою: «Творцю фітосоціології доктору honoris causa Познанського університету Юзефові Пачоському, досліднику флори обширних територій польських, руських, балканських».

Книжкову виставку «Йозеф Конрадович Пачоський учений з європейським ім'ям» всі бажаючі можуть відвідати до 27 грудня 2019 року.

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 06.05.2024 Реєструйтесь на вебінари від Clarivate та Elsevier: Web of Science, Scopus і ScienceDirect

  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України