-= Меню =-

Клімат і урожай

Природа – вічно мінлива хмара,
ніколи не залишаючись однією і тією ж,
вона завжди залишається сама собою

Володимир Вернадський

23 березня Всесвітня Метеорологічна організація (ВМО), 189 країн –членів ВМО та світове співтовариство метеорологів відзначають Всесвітній метеорологічний день. В цей день набула чинності прийнята в 1950 році Конвенція Всесвітньої метеорологічної організації, яка започаткувала створення ВМО (World Meteorological Organization). З 1951 р. ВМО отримала статус спеціалізованої установи системи Організації Об'єднаних Націй.

З давніх пір людство цікавиться погодою. Ще давньогрецький вчений Аристотель написав монографію «Метеорологіка», в якій вказував що задовго до нього цей розділ знання називали «метеорологія».

Слухаючи постійно прогноз погоди, ми вже звикли до таких метеорологічних термінів, як циклон, антициклон, опади, відлига, гроза. Саме стан погоди підказує, що треба одягати, виходячи з дому. Від стану погоди залежить робота людей у різних сферах діяльності: весняні роботи на ланах, щедрий урожай в засіках, судноплавство та робота авіації. З погодою доводиться рахуватися і пілотам, і морякам, і будівельникам, і працівникам транспорту. Де б людина не працювала, що б не робила, вона так чи інакше «спілкується» з погодою.

Перша метеорологічна станція в Україні була створена в Херсоні у 1808 році.

Уманська метеорологічна станція є найстарішою, єдиною реперною станцією на Черкащині, структурним підрозділом Черкаського обласного центру з гідрометеорології.

Вона була започаткована при Уманському середньому училищі землеробства та садівництва (у 1885 р.), яку відкрив і очолив викладач фізики, хімії та метеорології В.О. Поггенполь. З початку свого існування метеорологічна станція Умань мала всього 13 приладів, а через 10 років їх було вже 40.

Більш як 130 років метеостанція проводить спостереження, дані яких надходять в мережу Всесвітньої метеорологічної організації, що має унікальні можливості для участі в національних і глобальних проблемах.

В читальній залі наукової бібліотеки діє виставка – діалог «Клімат і урожай» (до Всесвітнього дня метеорології).

Людмила Тодосійчук,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»