-= Меню =-

Книжкова виставка «Людина. Ідеолог. Освітянин» до 95-річчя пам’яті талановитого керівника Здоровцова Олександра Івановича

28 вересня виповнюється 95 років від дня народження талановитого педагога та керівника Здоровцова Олександра Івановича – доктора економічних наук, професора, заслуженого працівника Вищої школи України, нагородженого орденом Дружби народів, Почесною грамотою президії Верховної Ради України та медалями, ректора Уманського сільськогосподарського інституту з 1973 по 1995 роки (нині Уманський національний університет садівництва).

Працівники бібліотеки УНУС підготували для користувачів книжкову виставку «Людина. Ідеолог. Освітянин» до 95-річчя пам’яті талановитого керівника.

Завітайте до  інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки Уманського національного університету садівництва та відкрийте для себе багаторічний внесок видатного педагога та професора О. І. Здоровцова в розвиток освіти і економіки. Дізнайтеся більше про його надзвичайні досягнення та вплив на сучасне наукове співтовариство. Насолоджуйтеся інтелектуальною спадщиною цієї видатної особистості разом з нами!

Олександр Іванович Здоровцов народився 28 вересня 1928 року в селянській родині села Ільок-Кошари, Красноярузького району, Бєлгородської області, що межує з селами Сумщини. З самого початку життєвого шляху на його долю випали важкі випробування. П’ятирічним хлопчиком він відчув на собі наслідки голодомору 1932–1933 рр. в Україні, а потім, коли розпочалася Друга світова війна 1939–1945 рр., разом із сім’єю, як і всі діти війни, переніс всі її тяготи і випробування.

У 1944–1945 рр. Олександр Іванович Здоровцов працює в сільському колгоспі і одночасно навчається в Ільок-Кошарській школі. Після закінчення неповної середньої школи навчається в сільськогосподарському технікумі, що розміщався в с. Кучерів, Біловського району Курської області.

Закінчивши технікум з відзнакою, він вступає і протягом 1949–1954 рр. навчається у Харківському сільськогосподарському інституті (нині Харківський національний аграрний університет ім. Докучаєва). Протягом 1954–1963 рр. Олександр Іванович підготував і захистив кандидатську дисертацію та пройшов шлях асистента, доцента, декана факультету.

З 1963 по 1973 роки Олександр Іванович Здоровцов – проректор з навчально-виховної роботи Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, де захистив докторську дисертацію, і в 1974 р. ВАК присвоїла йому науковий ступінь доктора економічних наук.

В 1973 році Олександра Івановича призначають ректором Уманського сільськогосподарського інституту. Його перші кроки, на посаді ректора, розпочалися із створення економічного факультету, на базі якого згодом виросли два факультети – менеджменту та економіки і підприємництва. Будуються нові навчальні корпуси, гуртожитки для студентів, житлові будинки для викладачів, санаторій профілакторій «Юність», спортивно-оздоровчий табір на березі Чорного моря «Урожайний», загальна котельня, що обігріває все студентське містечко, інші приміщення загального і господарського призначення. Переважна більшість кафедр очолюється докторами наук, професорами, академіками.

Олександр Іванович Здоровцов – був провідним спеціалістом з питань трудових ресурсів і продуктивних сил в аграрному секторі України. Створив наукову школу підготовки економічних кадрів, підготував 18 кандидатів і 2 доктори економічних наук.

Він автор і співавтор багатьох підручників, навчальних посібників з питань економіки і організації аграрного виробництва, ряду монографій і довідників, окремих брошур, рекомендацій. Загальний список його наукових праць перевищує 250 найменувань, в тому числі 8 підручників, посібників і монографій. Його праці можна знайти в фонді бібліотеки Уманського НУС, вони доступні нашим читачам, і будуть збережені для наступних поколінь.

Тема наукового дослідження Олександра Івановича - «Формування та використання трудових ресурсів АПК в кризових умовах демографічного становища». Здоровцов О. І. можна сказати до останнього подиху викладав в Уманському сільськогосподарському інституті дисципліни маркетинговий менеджмент та аграрний маркетинг.

Помер Олександр Іванович Здоровцов 12 листопада 2013 року.

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України