-= Меню =-

Кольорова книготерапія від бібліотеки Уманського НУС

Сьогодні бібліотека Уманського НУС пропонує ознайомитись із книжковими підбіркам по кольорах, що поєднують кольоротерапію з безцінним впливом книги на особистість читача.

З давніх-давен люди помітили, що існує певний вплив кольору на настрій, поведінку, душевний стан людини. Ці спостереження поклали початок розвитку такої науки, як кольоротерапія. Про цілющі здібності книги теж не варто забувати. Книга завжди давала людині мудрі поради, допомагала знайти вихід у заплутаних ситуаціях, навчала та розраджувала, навіювала приємні спогади, повертала надію і віру, розповідала казки та говорила правду, допомагала вийти з туги та посміхнутися життю.

Отже, давайте спробуємо почитати в кольорах. Кожен колір має певне значення. Має специфічний вплив, що може виявитися безцінним для розуміння навколишнього світу, допомагає створити необхідний образ.

Синій – це колір простору та відстані. Колір сам по собі має ефект розширювати сприйняття у бік невідомості. Спокійна, тиха енергія синього користується популярністю практично всюди і відображає такі якості, як стабільність та надійність. Блакитні тони моря та небо допомагають звільнитися від думок про повсякденні турботи. Синій сприяє створенню відчуття спокою та розуміння.

Жовтий – це колір самого життя, сонячного тепла, енергії. Саме з ним асоціюється у нас бажання жити, творити, спілкуватися, ділячись своїм... Жовтий – це колір мудрості, ясності розуму, оптимізму, почуття гумору, практичності та інтелекту. Отже, чи не нагода почитати? Як вважаєте?

Зелений – це колір нового життя, колір відновлення, відродження, молодості. Саме зелений дає можливість відчувати радісну цілісність із видимим світом. Лише володіючи «зеленою енергією» достатньою мірою, людина здатна відчувати насолоду від кожного дня, від самого щастя жити. Пропонує терміново почитати зелену книгу і поповнити нестачу спокою і надії.

Помаранчевий асоціюється із яскравими враженнями, радістю, святом. Він приховує у собі сильну енергію, що породжує збудження й активність. Він спонукає людину до дії, здатний зняти з неї скутість і комплекси, розвинути бажання до активного та насиченого життя. Втома і напруга проходять при контакті з помаранчевим кольором, він також здатний позбавити від депресії та апатії. Кажете, долають сумні думки? Ви здогадуєтесь, що робити!

Сірий. Не дивуйтесь. В сумному сірому є свої позитивні характеристики. Це реалізм, розсудливість, смиренність, гармонія та стабільність. До того ж погодьтесь, не завжди нам потрібні яскраві емоції. Іноді треба зупинитись, поміркувати та й посумувати іноді не зашкодить. Сірий не відволікає, навпаки заспокоює, налаштовує на робочий стан, на сприйняття інформації.

Червоний – активність, жага до життя, діяльність, впевненість. Червоний насичений зарядом енергії, життєвою силою. Він допомагає долати труднощі й досягати цілей, а також сприяє прийняттю себе, вмінню відстоювати свою позицію та інтереси. Енергія цього кольору підштовхує до усвідомлення свого призначення, сприяє появі відповідальності, зростання почуття власної гідності. Ще один символ червоного – це влада та велич. Про пристрасть, палкість і кохання навіть не згадуватиму. Доречи, червоний ефективний при меланхолії та мінорному настрою. Чи не досить аргументів, щоб звернути увагу на червону книгу?

Білий колір асоціюється з доброю та світлою силою – саме тому білими зображуються крила ангелів та шати святих. Подібно до того, як світло боїться темряви, так білий уникає чорного. Білий колір – сама досконалість. Він свідчить про непохитність людини у своєму рішенні, заряджає силою для перемоги над труднощами, вірою та натхненням. Білий завжди ніс у собі добрий початок. Цей ясний, «прозорий» колір природно символізував щирість і чистоту помислів. Білий вважався кольором життя, миру, дружби, щастя та розвитку. Білий колір відповідає за оновлення людини, символізує її прагнення до звільнення від усіх неприємностей, допомагає розслаблятися та розкритися. При дії білого кольору з'являється легкість та загострюється інтуїція. Ну як, перевіримо?

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України