-= Меню =-

Лановська Марія Гаврилівна. Пам’яті знаного педагога, талановитого науковця

Спливає останній зимовий місяць і саме в ці дні наукова спільнота нашого університету згадує професора Лановську Марію Гаврилівну, якій би сьогодні, 23 лютого, виповнилося 80 років. Вона залишила помітний вклад в підготовці майбутніх аграріїв. Це жінка, у якій гармонійно поєднувалися краса і розум, чарівність і працьовитість, витончена жіночність і організаторські здібності. Особистість Марії Гаврилівни настільки багатогранна, що нам її сучасникам, навіть важко оцінити всю її глибину і значимість. Марія Лановська володіла чіткою пам’яттю й аналітичним розумом. Її лекції пам’ятають сотні студентів і згадують гарними словами. Ми лише можемо радіти і пишатися з того, що жили в один з нею час, працювали в одному колективі, спілкувались, але на нас покладена дуже важлива місія: зробити так, щоб пам'ять про цю надзвичайну людину, яка працювала в університеті близько 30 років, назавжди збереглась і шанувалась, щоб на її прикладі виховувались нові покоління молодих аграріїв.

Марія Гаврилівна Лановська народилася 23 лютого 1942 р. В с. Осіївка Бершадського району Вінницької області.

Закінчивши середню школу працювала дояркою, обліковцем, а потім – обліковцем молочнотоварної ферми у місцевому колгоспі с. Осіївки.

У 1965–1970 роках Марія Гаврилівна навчалася на зоотехнічному факультеті Білоцерківського СГІ, після закінчення якого у 1970–1971 роках працювала зоотехніком колгоспу, а потім зоотехніком Бершадського управління сільського господарства.

У 1972 році Марія Гаврилівна повернулась до Білоцерківського СГІ старшим науковим співробітником кафедри великої рогатої худоби. У цьому ж році стала аспірантом цієї кафедри. Закінчивши аспірантуру в 1975 році, і до 1979 року вона завідувала лабораторією племінної справи Кіровоградської обласної дослідної станції тваринництва.

Марія Лановська успішно захистила кандидатську дисертацію у 1978 році під керівництвом професора Білоцерківського СГІ Бірюкової Катерини Сергіївни.

А в липні 1979 року Марія Гаврилівна розпочала свою трудову діяльність в Уманському сільськогосподарському інституті (нині – Уманський національний університет садівництва). Спочатку вона працювала старшим викладачем кафедри тваринництва. З жовтня 1987 року – очолила кафедру тваринництва.

У цей час на кафедрі тваринництва розгортається педагогічна, навчально-методична, наукова та видавнича діяльність. Зміцнюється матеріально-технічна база, налагоджується навчально-виробнича практика студентів на базі тваринницького комплексу навчально-дослідного господарства «Родниківка».

Багато видається навчально-методичних розробок з курсу «Технологія виробництва продукції тваринництва», підручник «Тваринництво», навчальний посібник «Практикум з бджільництва». В навчальний процес упроваджуються інноваційні технології, модульно-рейтингова система організації самостійної роботи студентів.

У 1995 році Марії Гаврилівні присвоєне звання професора кафедри тваринництва.

Науковий доробок Марії Лановської значний. Вона – автор і співавтор понад 100 наукових праць, зокрема трьох підручників, навчального посібника, 20 методичних розробок.

Нагороджено Марію Гаврилівну знаком Мінагрополітики України «Відмінник аграрної освіти і науки» III ступеня, багатьма почесними грамотами.

Померла Марія Лановська у 2007 році.

Багато славних сторінок можна написати, згадуючи людей, які жили і працювали в нашому навчальному закладі. Як правило, хороші люди залишають після себе гарний слід. Та чим далі нас відділяють роки від них і тих пам’ятних подій, пов’язаних із тими, з ким довелося пройти поруч частину життєвого шляху, тим ще яскравішими постають вони із минулого. Пам’ятаймо і згадуймо їх, хоч час від часу, бо життя людське таке коротке, пролітає швидко і непомітно.

Лановська Марія Гаврилівна назавжди залишиться в наших спогадах справжньою Людиною.

Оксана Борейчук, бібліотекар І категорії
Наталія Поліщук, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»