-= Меню =-

Повертаємо забуті імена: Лев Крамаренко

13 січня 1888 року народився український художник, відомий живописець, знаний не тільки в Україні, а й за її межами, уродженець м. Умань Лев Юрійович Крамаренко.

Народився майбутній художник в родині лікаря Юрія Львовича Крамаренка та вчительки Марії Мойсеївни Підгаєцької. Юрій Львович працював лікарем у міській, єврейській і тюремній лікарнях, виконував обов'язки лікаря при Уманському училищі садівництва і землеробства.

Дітей в родині Крамаренків мати Марія Мойсеївна сама вчила читати, писати, малювати і грати на фортепіано. Батько мріяв виховати дітей справжніми українцями, тому навчав дітей української мови.

Лев Крамаренко займався педагогічною діяльністю, працював у галузі монументального і станкового живопису. Проте робота ніколи не відривали художника від систематичної роботи над станковою картиною. Майже щодня, прокидаючись о 5-6 годині ранку, Лев Крамаренко сідав за мольберт або брав етюдник і йшов писати краєвид. Крім того, щороку у літні місяці художник подорожував Україною, Кавказом, Середньою Азією, де багато і напружено працював з натури. Саме під час безпосереднього спілкування з природою, людьми розвивався живописний метод художника, народжувалась яскрава та своєрідна пластична мова. Для метода Крамаренка було характерне прагнення розкривати правду і красу дійсності всім багатством звучної, насиченої палітри.

Твори Лева Юрійовича Крамаренка представлені у музейних та приватних колекціях.

Серед учнів Левка Крамаренка – відомі українські живописці і графіки: його дружина Ірина Жданко, Ірина Беклемішева, Павло Іванченко, Федір Кумпан, Юрій Садиленко, Дмитро Шавикін та інші.

З нагоди ювілею, 135-річчя від дня народження, українського художника, Юрія Крамаренка бібліотека Уманського НУС пропонує ознайомитись із віртуальним екскурсом «ПОВЕРТАЄМО ЗАБУТІ ІМЕНА: ЛЕВ КРАМАРЕНКО». Приємного перегляду!

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України