-= Меню =-

Презентуємо буктрейлер з нагоди Дня Соборності України

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель.

105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». Цей факт абсолютно руйнує твердження російської пропаганди, буцімто Українська держава ніколи не існувала, її вигадали більшовики.

22 січня 1918 року вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991 року відбулося її відновлення.

Соборність України – це єдність всіх без винятку українців навколо головної ідеї неподільності наших земель: від Києва до Криму, від Львова до Луганську. Ідея Соборності була сформована в період національно-визвольної боротьби ОУН і УПА. Тодішнє гасло ОУН «За Українську Самостійну Соборну Державу!» віддзеркалювало не лише бажання мати самостійну, ні від кого незалежну Україну, а й державу, яка б об’єднувала всі без виключення українські етнічні землі.

На Черкащині століттями боролися за свободу, тому Холодний Яр став однією з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Холодноярці продемонстрували організаційний лад та усвідомлення мети: здобути незалежну Україну. Це приклад, як невеликі числом, але сильні духом – можуть успішно боротися з набагато сильнішим ворогом.

«…ми є синами і дочками Великої Нації – войовничої, сильної, веселої, із зухвалими вогниками в очах. Про це переконливо свідчать першоджерела.»

Віктор Рог

Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні. Ми українці, тому маємо гідно відповідати на всі виклики часу. Політичні сили роблять все можливе для збереження цілісності України. Тому ми віримо, що нині українські герої здобудуть таку жадану Перемогу.

Пропонуємо Вам познайомитися з БУКТРЕЙЛЕРОМ ДО ЗБІРНИКА МАТЕРІАЛІВ І СПОГАДІВ «ГЕРОЇЗМ І ТРАГЕДІЯ ХОЛОДНОГО ЯРУ», який був представлений  на  Всеукраїнському літературному конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!».  

Разом наближаємо Перемогу!

Наталя Олейніченко, заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»